Pakina: Vaasassa nautitaan koronaruiskeita ja piristysruiskeita

Vaasassa rokotetaan jo yli 50-vuotiaita koronaa vastaan ja muutenkin tilanne näyttää rauhoittuvan. Helpotuksen tunne kävi lähellä, mutta tiistain otsikko Ilta-Sanomissa pilasi tunnelman: ”Vaasaa vastapäätä sijaitsee nyt Euroopan pahin koronapesäke.”

Niin, vain vajaat 150 kilometriä meistä länteen, Örnsköldsvikissä, on Aftonbladetin mukaan terveydenhuollon kuormitus lähestymässä katastrofia ja epidemian huippu on vasta edessä.

Onneksi on Pohjanlahti välissä, mutta mutta... Toinen iltapäivälehti, Iltalehti, uutisoi samaan aikaan, että ”Hallitus avaa rajaliikennettä toukokuussa, mutta terveysturvallisuutta vasta mietitään.”

Lahden toisella puolella leviää brittivariantti, joka on herkkä tarttumaan. Pohjamaalla pitää nyt olla todella tarkkana, vaikka liikkuminen Ruotsiin helpottuu ja täällä rajoituksia puretaan.

Ongelmia

Rannikolla on lisäksi ongelmana se, etteivät asukkaat käy koronatestissä, ainakaan yhtä ahkerasti kuin esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla.

Naapurissa on otettu tähän mennessä 100 632 testiä, kun Pohjanmaan väki on käynyt testissä vain 66 985 kertaa. Syytä tähän on mietitty ja yksi selitys tässäkin on Ruotsi.

Johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta sanoi jo aikaisemmin, että Pohjanmaalla seurataan Ruotsin uutisia, joissa ei korosteta yhtä lailla testauksen tärkeyttä kuin Suomessa. Siksi täällä ei kipaista testiin yhtä vikkelästi kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Ruotsin matkiminen koronan hoidossa johtaa ongelmiin, kuten on huomattu. Monessa muussa asiassa, kuten taloudenpidossa, Ruotsia kannattaisi kyllä seurata.

Ruiskeita

Vaasassa on saatu muitakin kuin koronaruiskeita, jos Pohjanmaan kauppakamarin eläkkeelle jäävää toimitusjohtaja Juha Häkkistä on uskominen.

Häkkinen puhuu akkutehtaan tuomasta valtavasta piristysruiskeesta. Sitä ja Vaasaa ovat myös kansanedustajamme suitsuttaneet. Matias Mäkynen pääsi A-studiossa hehkuttamaan aiheesta, kun Elina Valtonen (ent. Lepomäki) kysyi häneltä demareiden työllistämiskeinoja.

No, keinoja ei tullut – yhtäkään, mutta Vaasa sai minuutin kestävän ylistyksen. Hyvä.

Vesa Koivumäki