Pakina: Vaasan tulevaisuudennäkymät kirkastuivat kertaheitolla

Tässä tuli sama ongelma kuin urheilutoimittajalla, jonka pitäisi kirjoittaa koskettava pakina suomalaisten hiihtäjien kolmoisvoitosta olympialaisten 50 kilometrillä. Ylisanat loppuvat.

Kyse on Vaasan saamasta lottopostista, akkumateriaalitehtaasta, Laajametsän teollisuusalueelle. Investoinnin summaa tai työllistettävien määrää ei ole kerrottu, mutta se tulee olemaan merkittävä.

Joidenkin arvioiden mukaan nyt sovittu akkumateriaalitehdas työllistäisi Vaasassa 2 000 henkeä ja koko Laajametsä kymmenen vuoden sisällä parhaimmillaan 10 000 henkeä.

Kerrannaisvaikutuksineen Vaasa saa todellisen dopingruiskeen. Virtaa uuteen kukoistukseen. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoi, että yksi työpaikka akkutehtaalla poikii keskimäärin 1,8 muuta uutta työpaikkaa kaupungissa.

Häyry myönsi maanantaina, että jo tämäkin satsaus vaatii erikoistoimenpiteitä rekrytointien kanssa, kuten koulutuksessa ja Vaasan muokatessa houkuttelevaksi asuinpaikaksi.

Samat arvot

Minua ilahdutti, että tehtaan rakentaa brittiläinen Johnson Matthey, joka lupaa tehdä materiaalit hiilineutraalisti. Totta kai kiinalainenkin tehdas olisi kelvannut, mutta yhteiset arvot ja ekologisuus aina lämmittävät.

Emmehän silti tiedä, ketä ja mistä tänne on vielä tulossa akkuteollisuuden toimijoita. Laajametsän suurin tontti on yhä vapaana kuten myös kaksi nyt varatun kokoista tonttia. Nekin ovat 50 hehtaarin kokoisia.

Riemunkiljahdusten lomassa on jäänyt varjoon Häyryn lupaus, että hyvät uutiset eivät loppuneet maanantaihin. Meneillään on useita keskusteluita ja uutisia voi olla kerrottavana vielä tämän vuoden aikana ja ensi vuonna.

Täytyy takoa, kun on rauta kuumaa, pätee tässäkin. Alalle mukaan havittelevilla on kiire. Akkuja tarvitaan yhä enemmän ja kilpajuoksu niiden tarjoamisessa esimerkiksi autoteollisuudelle on jo alkanut.

Paikallinen jytky

Maanantain uutinen oli Vaasassa järisyttävä, se huomioitiin myös valtakunnallisesti, mutta vaisusti. Häyryn lehdistölle tarkoittamassa Teams-infossa oli Ikkunan lisäksi vain Vasabladet ja Ilkka-Pohjalainen.

Vesa Koivumäki