Pakina: Vaaleihin sekavissa tunnelmissa

Kuntavaalien ehdokasasettelun viimeinen jättöpäivä on tiistaina. Saa nähdä tuleeko yllätyksiä Vaasan osalta. Miapetra Kumpula-Natri ilmoitti jo jäävänsä sivuun ja Tommi Mäki aloitti ulkomainoskampanjansa – aivan odotettua.

Donald Trumpia siteeratakseni projektissa Make Vaasa great again valtuustolla on tärkeä rooli. Pitäisi saada Vaasa vetovoimaiseksi, varsinkin jos tänne tulee 7 000 uutta työläistä vaativa akkutehdas.

Valtakunnan tason edunvalvonta on nyt demareilla, joilla on Vaasasta kaksi pääministeripuolueen kansanedustajaa sekä europarlamentaarikko. Lisäksi Matias Mäkynen on kehunut kuuluvansa Sanna Marinin lähipiiriin.

Toki on siinä demareilla kahteen pekkaankin tekemistä, että pysyvät Joakim Strandin perässä. Jos sanotaan, että nyt muut menevät terveys edellä, niin Strand menee Vaasa edellä.

Hässäkkää pukkaa

Mutta ne kuntavaalit. Kuka uskaltaa mennä äänestämään, siinäpä kysymys.

Syntyy aikamoinen ristiriita, kun nyt kehotetaan pysymään kotona ja välttämään yleisiä paikkoja, ja kohtapuoliin kuitenkin kehotetaan menemään äänestyspaikoille.

Minkälaiset suositukset hallitus antaa? Pitääkö maski riisua tunnistamisen varmistamiseksi vai ei, käytetäänkö omia kyniä, tuuletetaanko äänestyskoppi ennen seuraavaa äänestäjää...

Entä jos nuha yllättää juuri äänestyspäivänä? Saako flunssaisena äänestää? Vaalivirkailijat ovat yleensä varttuneempaa ja iäkästä porukkaa, miten heidät suojataan?

Ravintoloiden sulkemisen kanssa on ollut aikamoista soutamista ja huopaamista. Odotan jännityksellä hässäkkää, joka näistä kuntavaaleista syntyy, jos ne nyt pidetään.

Pieniä toiveita

Kysyin viikko sitten, että Jos saisit muuttaa Vaasassa yhden asian, mikä se olisi? Vastauksia eivät tukkineet sähköpostiani, mutta jotain sentään kilahti laariin.

Ikäihmisille toivottiin enemmän arvostusta. He ovat tehneet parhaansa tämän kaupungin ja perheidensä eteen. Tiedonjako on kaiken a ja o, huomautettiin, mutta myös Satamatie rekoille Sundomin kautta oli toiveissa.

Päätöksiin tulisi myös lisää nopeutta, jos toiveet kävisivät toteen. Silloin ei vastustettaisi turhaan asioita, etenkään niitä, jotka aiheuttavat jotain positiivista vaasalaisten arkeen.

Vaasassa lienevät asia kohtuullisen hyvin, kuten yksi vastaajakin totesi. Paljon muutettavaa ei ole ja siitä kielii se, että suurin tappelu käydään vessoista ja jäätelökioskeista.

Vesa Koivumäki