Pakina: Toisilla homma sujuu, toisilla ei

Koronarokotukset ovat alkaneet myös Vaasan sairaanhoitopiirissä. Minua alkoi kiinnostaa, mikä mahtaa olla oma paikkani rokotusjärjestyksessä ja miten rokotusjonoon pääsee.

Pienen salapoliisityön jälkeen sairaanhoitopiirin kotisivulta huomaan, että rokotuksista vastaavat kunnat. Vaasan keskussairaala tiedottaa pelkästään, että ”etenemme valtakunnallisen suunnitelaman mukaan.”

Siispä googletan Vaasan kaupunki koronarokotukset ja avot, siellähän se seisoo. Nyt ajan saavat 68- ja 69-vuotiaat riskiryhmään yksi kuuluvat vaasalaiset. Riskiryhmät on lueteltu ja alta löytyvät puhelinnumerot.

Puhelinnumeroja on kuusi kappaletta ja ne on jaoteltu sukunimen alkukirjaimen mukaan. Luulisi toimivan nopeammin kuin testin varaus ja toimiihan se. Puhelimeen vastataan heti.

En kuitenkaan saa rokotusaikaa, koska ikäni ei riitä, mutta jonoon minulla olisi syntymävuoteni puolesta mahdollisuus päästä. Näin oli päätetty juuri tänä aamuna (tiistaina), koska kyselyjä tulee niin paljon.

Nyt siis jonoon pääsevät myös 1954–60 syntyneet vaasalaiset, jotka kuuluvat riskiryhmään yksi. Heidän ei tarvitse soittaa enää toista kertaa terveyskeskukseen, vaan heihin otetaan yhteyttä, kun rokotetta on saatavilla.

Näin siis toimii rokotukseen pääseminen Vaasassa. Tosin kärryillä pysyminen vaatii nettiyhteyttä ja taitoa käyttää hakukonetta. Kotoa ei tulla ketään hakemaan. Kannattaa olla itse aktiivinen.

Pankki tukossa

Ruuhkaa on muuallakin, eli S-pankin edessä Prisman aulassa. Pankki ilmoitti, että S-Etukortti Debit muuttuu maksullisiksi ja se pitää vaihtaa pankissa, jos haluaa säästyä maksulta.

Vaasan alueella debitkortin omistaa Prisman neuvonnan mukaan yli 40 000 asiakasta, joten ei siis ihme, että pankin asiakaspalvelu on tukossa aamusta iltaan. Jonotusnumeron saa tuntien päähän.

Ei käy kateeksi pankin asiakaspalvelijoitakaan, sillä ruuhkan purkaminen kestänee ”jonkin aikaa”. Koko maassa vaihdettavia kortteja on 360 000 kappaletta.

Olisiko pankin kannattanut jotenkin porrastaa korttien vaihtamista ja perustaa niille vaikka oma palvelupisteensä? Nyt pankin muut asiakkaat eivät pääse hoitamaan asioitaan kortinvaihtajien ruuhkan vuoksi.

Debit-kortista alkaa mennä kolmen euron maksu huhtikuun alussa, joten kannattaa miettiä seuraavaa käyntiä S-pankissa ehkä joskus syksyllä.

Kuten huomaamme, organisointitaito on valttia, oli sitten kyseessä rokotus tai pankkikortin vaihto.

Vesa Koivumäki