Pakina: Taivas varjele, mitä sieltä tulee

Tomas Häyry on kuin pikkupoika isänpäivän edellä: Tekisi jo mieli kertoa, mitä on päiväkodissa askarreltu lahjaksi, mutta äiti käskee vielä malttaa sunnuntaihin.

Jouni Pihlajasaari vaistoaa Ilkka-Pohjalaiseen kirjoittamassaan haastattelussa, että kaupunginjohtajalla ”into kertoa hyviä uutisia olisi jo ilmeinen.” Häyryn mukaan hyviä uutisia voi olla tulossa hyvinkin pian.

Pörssiyhtiöt haluavat tiedottaa suunnitelmistaan omalla aikataulullaan, siksi Häyry puree vielä huultaan, vaikka vihjaa, että hänellä ei ole ollut tällaista syksyä ikinä. Kyselyjä tulee päivittäin.

Kivahan tällaisia haastatteluja on lukea, varsinkin kun Vaasan asukasluku ei ole noussut viiteen vuoteen ja Mustasaaren kanssa valmiiksi väsätty liitossopimus karahti kiville viime metreillä.

Toisaalta, vaasalaiset eivät tuuleta ennen kuin itse näkevät. Tänne piti tulla Ikea, tonttikin oli valmiina. No, viime viikolla Liisanlehdontielle sitten avattiin Ikean noutopiste.

Entäpä se uusi Prisma? Sitä hehkuteltiin 25 vuotta. Siispä odotan tyynenä, mitä se Tomas-poika on siellä päiväkodissa oikein askarrellut, ennen kuin korkkaan skumppapullon.

Kuilu hyvinvoinnissa

Timo Arolla on taas asiaa. Hän on erityisasiantuntijana aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä. Hän on laittanut tulevat hyvinvointialueet paremmuusjärjestykseen.

Sekalaiseen sakkiin on tulossa 21 hyvinvointialuetta. Suurin kuilu sairastavuuden, elinvoiman, kantokyvyn ja väestökehityksen pohjalta syntyy Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle.

Pohjanmaa kuuluu kärkiryppääseen heti Uudenmaan jälkeen yhdessä Pirkanmaan ja Varsinaissuomen, eli Tampereen ja Turun kanssa.

Etelä-Pohjanmaa kuuluu alimpaan, eli muita heikompaan ryppääseen muun muassa Kainuun, Lapin ja Pohjois-Karjalan kanssa.

Naapurille almuja

Edellinen antaa taustaa sille, mitä hallituksen sote-uudistuksen tavoite ”tasata hyvinvointi- ja terveyseroja alueiden välillä” voi merkitä Pohjanmaalle.

Jos rahaa ei tule lisää, se merkitsee, että hyvin voivien alueiden varallisuutta ja resursseja pitää siirtää huonommin voiville alueille. Näin kuilu kapenisi Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan välillä.

Rkp selittää, että soten kaksikielisyyskerroin tuo Anna-Maja Henrikssonin mukaan Pohjanmaalle 9,4 miljoonaa hyvitystä. Toivottavasti eivät ole ”korvamerkittyjä” euroja.

Häyryn vihjaama lahjapaketti tulisi nyt tarpeeseen, jos meidän pitää alkaa sote-naapureita jeesaamaan.

Vesa Koivumäki