Pakina: Suomenkieliset lähtevät kaksikielisestä Vaasasta

Vaasa tarvitsisi nyt kipeästi havittelemaansa akkuteollisuutta. Ilkka-Pohjalainen kertoi, että Vaasan suomenkielisten määrä on vähentynyt viimeisen viiden vuoden aikana 1 192 henkilöllä.

Työpaikat katoavat ja suomenkieliset lähtevät silloin herkästi isompiin kaupunkeihin etelän suuntaan. Vaasan merellisyys, aurinkoisuus, onnellisuus, monikulttuurisuus ja kaksikielisyys eivät pidättele.

Ruotsinkielisten määrä on lisääntynyt 377:llä, koska ruotsinkielisestä lähimaakunnasta muutetaan perinteisesti Vaasaan. Muunkielisten määrä on lisääntynyt vieläkin enemmän, 835 henkilöllä.

Akkuteollisuus kääntäisi kansanvaelluksen takaisin Vaasaan. Vaasan asuntopäällikkö Jonas Nylen arvio lehdessä, että Vaasa on jotenkin tuntematon muualla Suomessa ja kaupunki mielletään ruotsinkielisemmäksi kuin se on.

Hyvä, että tämä sanotaan suoraan myös kaupungin taholta. Ennakkoluulot ja se tosiasia, että Vaasassa ruotsinkieli on etu työnhaussa, on aikamoinen kynnys monelle suomenkieliselle perheelle.

Ilman akkuteollisuutta on vaara, että Vaasa uppoaa suomenkielisten pakosuohon yhä syvemmälle. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry on herätellyt toiveita uusista tehtaista ja työpaikoista. Toivottavasti ne toteutuvat.

Apua tarvitaan

Puhelin pirahti. Petteri Wolff oli hädissään, sillä Vaasan Ruoka-avun tilin saldo oli 12,15 euroa ja 5 000 euron limiitti oli käytetty. Puheenjohtajakin oli kuulemma laittanut jo omistaan.

Seuraavat avustukset jaettaan vasta ensi vuoden puolella, samaan aikaa korona jyllää ja joulu on tulossa. Tiukka on tilanne avunantajillakin.

Vaikka Ruoka-apu saa jakamansa ruuan lahjoituksina, sen menot pelkästään pakkausmateriaaleihin on vuodessa 70 000 euroa. Päälle tulevat pakkaajien suojavaatteet, maskit, kassit ja muut.

Joulukuu alkoi ja tästä päästäänkin hyvään joulumieleen, jonka kukin voi hankkia vaikka lahjoituksella ruoka-avulle. Järjestö on saanut varainkeräysluvan ja osoitteet löytyvät Vaasan Ruoka-avun kotisivulta.

Wolffin mukaan, myös lipaskerääjät ovat jo lähtövalmiina.

Vesa Koivumäki