Pakina: Sähköisillä kulkupeleillä kohti hiilineutraaliutta

Vaasan katukuvasta puuttuvat niin kaupunkipyörät kuin sähköpotkulaudat. Asiaa on pyörien osalta selvitelty kaupungissamme useamman kerran, mutta se on liikennesuunnittelija Tomi Kaunismäen mukaan kaatunut aina rahoitukseen (Ilkka-Pohjalainen 21.7.).

Harmin paikka, sillä uusilla ja vanhoilla pian päällystetyillä pyöräteillä kelpaisi vierailijoiden ja kaupunkilaisten huristella.

Seinäjoella hymyillään tyytyväisinä, kun sen katukuvaan ilmestyi toukokuussa kaupunkipyöriä. Kyseessä on Easybiken kanssa solmittu yhteistyösopimus, jossa yritys vastaa mm. pyörien siirtelystä pyöräasemille. Onnea Seinäjoki, toivottavasti me tulemme joku päivä perästä.

Potkulaudat pyörien sijaan

Ehkä sähköpotkulaudat olisivat kuitenkin pyöriä parempi vaihtoehto. Vierailimme kesälomalla Turussa, jossa niitä vilisti runsain määrin katukuvassa.

Niillä liikkuivat ikään katsomatta kaikenkuntoiset ja -kokoiset vaivattomasti niin ylä- kuin alamäissä.

Aluksi oli outoa nähdä hylättyjä potkulautoja lähes jokaisessa keskustan kadunkulmassa.

Silmämääräisesti näytti kuitenkin, että Turussa niiden käytöstä on tullut jo osa arkea. Kuka tahansa voi käyttää sähköpotkulautaa kertamaksua vastaan ja jättää sähköpotkulaudan käytön jälkeen seuraavan henkilön käyttöön. Joku tokaisi, ettei tarvitse enää pelätä pyörävarkaitakaan.

Vaikka turistit eivät tänä kesänä Suomessa parveilekaan, tulevaisuudessa myös he ovat otollinen käyttäjäkunta sähköpotkulaudoille.

Vaasan päättäjät, sähköpotkulaudat voisivat osaltaan auttaa pääsemään tavoitteeseemme olla hiilineutraali ennen vuotta 2030. Tehdään nyt jotain ennen Seinäjokea.

Vaasassa huomattu buumi

Onneksi Vaasasta löytyy innokkaita ja rohkeita yrittäjiä. Sisäsataman Terassi Oy saattaa tuoda kaupunkiin syksyllä kolme sähköpotkulautojen vuokrausasemaa. Kyseessä on pilottihanke, jolla selvitetään, kannattaako toimi Vaasassa. Rahoitus hankkeelle tulee Business Finlandilta.

Hankkeen tiimoilta on käyty keskusteluja myös Vaasan kaupungin kanssa, joka suhtautuu hankkeen projektipäällikkö Tommi Mäen mukaan siihen positiivisesti. Toivottavasti kaupungilta löytyy tarvittavat paikat vuokrausasemille.

Katja Lahti