Pakina: Ripulit housussa ja kädet ristissä väentungoksessa

On raivostuttavaa seurata somessa ja mediassa vellovaa loanheittoa liittyen festivaaleihin, joita viime viikonloppuna vihdoin saatiin järjestää. Yleensä kansa valittaa, että isoveli vahtii liikaa ja Suomea ohjaa hirveä sääntöviidakko.

Mitä tapahtuu, kun jotain jätetään kansan omalle vastuulle? Kansa ripuloi kauhuissaan, kun turvavälejä ei noudateta ja väkeä pakkaa suljetulle alueelle runsain mitoin. Kyllä, kyllä, jokaisella meistä on viime kädessä vastuu omasta ja läheisten terveydestä.

Jos pelottaa, pysykää kotona, jos liikutte, muistakaa turvavälit ja käsihygienia, jos päädytte massatapahtumaan, pistäkää kädet ristiin ja nauttikaa tapahtumasta.

Jokaisen on kuitenkin syytä muistaa, että koronaa ei ole kukistettu ja kesän hiljaiselon jälkeen se pirulainen nostaa taas täälläkin päätään. Tulivat ohjeet tai pakotteet hallitukselta tai ei, viime kädessä jokainen itse päättää toimia vastuullisesti.

Suomessa tuskin tullaan koskaan menemään Kiinan malliin, jossa asukkaat saadaan pysymään kodeissaan hitsaamalla ulko-ovet kiinni.

Mahdottomasta totta

Tapahtumajärjestäjät tekivät lyhyessä ajassa lähes mahdottoman urakan, monen kuukauden työn kuukaudessa. He tekivät kaikkensa, jotta festivaalivierailla olisi turvallista olla alueella. Loppu oli kiinni jokaisen vieraan omasta käytöksestä.

Valitettavasti joka paikkaan mahtuu aina muutama pässi, jotka eivät piittaa sen halaistua mistään. He hönkivät niskaan yhtä lailla kaupan jonossa kuin musiikkifestarilla. Sille ei valitettavasti voi mitään. Alkoholitarjoilu ei yleensä ainakaan vähennä näiden pässien määrää.

Niin paljon kuin olisin halunnut osallistua viikonlopun rientoihin, en lähtenyt mukaan. Koen toistaiseksi turvallisemmaksi nauttia kesäpäivistä esimerkiksi rannoilla, joilla ei ole väentungosta.

En ole hysteerinen, teen vain sen, mikä parhaalta tuntuu. Perjantaina lähetän kuitenkin kaksi alakoululaistani koulutielle turvallisin mielin. Koronauhkaa tärkeämpänä pidän toistaiseksi sitä, että he pääsevät laadukkaan opetuksen ja koulukavereiden pariin pitkän tauon jälkeen.

Turvallista ja iloista koulunalkua kaikille!

Katja Lahti