Pakina: Politiikat ihanasti solmussa

Puoluejohtajat Annika Saarikko ja Jussi Halla-aho kohtasivat televisioidussa tentissä maanantaina. Yhdeksi väittelyn aiheeksi nousi se, mistä huhtikuun kuntavaaleissa päätetään.

Halla-aho väitti, että kuntavaaleissa osoitetaan suuntaa myös valtakunnan politiikalle aivan konkreettisesti, sekä myös henkisesti. Hallitushan päättää pitkälle myös kuntien raha-asioista.

Saarikko puolestaan painotti, että äänestämällä vaikutetaan oman kunnan asioihin. Hän näki, että kuntavaaleissa annetaan suunta lähinnä oman kunnan sisäisiin päätöksiin.

Saarikko on Suomen suurimman kuntapuolueen, keskustan puheenjohtaja, tosin toistaiseksi, jos gallupit pitävät paikkansa myös kuntavaalien osalta.

Halla-ahon perussuomalaiset puolestaan hengittävät keskustan niskaan juuri maaseudulla ja ovat ehdokasasettelussa hyvässä vauhdissa. Tätä taustaa vasten painotukset ymmärtää.

Valtio hövelinä

Mutta mitä tällä on tekemistä vaasalaisten äänestämisen kanssa? Sen verran kuitenkin, että Halla-aho on tässä kohtaa oikeassa: Matias Mäkynen hehkuttaa valtion tukipakettia Vaasalle.

Mäkynen kirjoittaa, että Vaasan taloustilanne paranee valtion tukipaketin ansiosta syksyn ja ensi vuoden aikana 14,5 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiirikin saa viisi miljoonaa.

Demariedustajamme laskee, että nyt on siis mahdollisuus miettiä uudestaan jo päätettyjä leikkauksia. Mäkysen mukaan kaupungin työntekijöiden mittavat lomautukset voitaisiin perua.

Mäkynen vielä vakuuttaa, että kunnille asetetut uudet tehtävät kompensoidaan täysimääräisesti. Tämä lupaus kannatta laittaa korvan taakse. Maksavathan vaasalaisetkin aikanaan valtion näitä menoja varten ottaman velan takaisin.

Säästöä vai ei?

Marko Heinonen ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan vastasi saman tien Mäkyselle muun muassa Ilkka-Pohjalaisessa. Hän kysyy heti otsikossa: Rahaa tulee, säästötoimet seis?

Heinonen sanoo, että Vaasan talouskriisi alkoi jo ennen koronaa, eikä alijäämä katoa minnekään pelkällä siirtämisellä. Nyt olisi hyvä aika laittaa talous kestävälle pohjalle, kun valtiokin tulee apuun.

Lomautuksista ja ensi vuoden budjetista päätetään joulukuussa nykyisen valtuuston voimin, ja kuten huomaatte, valtakunnan ja kunnan politiikka ovat ihanassa solmussa.

Nyt voi miettiä, kuka valtuustosta ansaitsee päästä jatkoon, kuka ei. Kuka säästää, kuka ei. Kumpaa vaihtoehtoa kannatat?

Vesa Koivumäki