Pakina: Pitäisikö Vaasan maksaa Mustasaaren pyörätie?

Vaasan hallito-oikeus hylkäsi kesäkuussa Kari Hietamäen tekemän valituksen Mustasaaren ja Vaasan liitosta koskevan kokouksen kulusta Mustasaaren valtuustossa.

Päätös oli odotettu, mutta samalla viimeinen naula pitkään ja hyvin valmistellun yhdistymisen arkkuun. Hietamäki sanoo, että liitoksen hylkääminen jättää kyräilyn hengen Vaasan ja Mustasaaren välille.

Eli tässä sitä nyt ollaan ja riidellään Höstvesi–Merikaarto -pyörätien kustannusten jakamisesta. Ratkaisun olisi löydyttävä syksyyn mennessä, muuten valtio siirtää tukensa muualle.

Kyseessä on pyörätie, joka johtaa Vaasasta Vaasaan Mustasaaren läpi. Pyörätie kulkee pisimpään Mustasaaren maaperällä, mutta koska sitä oletettavasti käyttävät vaasalaiset, näkee Mustasaari, että pääosan rakentamisesta saa maksaa Vaasa.

Vaasa puolestaan on sitä mieltä, että kustannukset mitataan sen mukaan kenen mailla pyörätie kulkee. Silloin Mustasaari joutuisi maksamaan suuremman osan rakennuskustannuksista.

Vaasalaisena olen sitä mieltä, että Vaasa voi maksaa pyörätiestä suuremman osan, mutta yhdellä ehdolla. Silloin myös Mustasaari saa maksaa Vaskiluodon sillan ja Vaasanpuistikon kuluista osansa.

Mustasaarelaiset kulkevat Sulvalta Sepänkylään Vaasan läpi ja niinpä silta ja kadut tuli rakennettua myös heidän kulkemistaan varten, vaikka sijaitsevatkin Vaasan maaperällä ja ovat Vaasan maksamia.

Jos tämä ei Mustasaarelle käy, he voivat kehottaa asukkaitaan olemaan käyttämättä Vaasan puolella sijaitsevia teitä ja pyöräteitä ja kiertämään kunnantalolleen hieman kauempaa.

Tämän jälkeen heillä on oikeus vaatia Höstvesi–Merikaarto -pyörätien rakennuskustannuksia Vaasan maksettavaksi.

Raja hämärtyy

Vaasa kasvaa vauhdilla kohti Sepänkylää. Klemettilän rakentaminen jatkuu vauhdilla. Kerrostalot alkavat olla valmiita, HalpaHalli avasi ovensa ja nyt jo puretaan Klemettilän kolmiota, eli Nesteen tontin rakennuksia uusien liiketilojen tieltä.

Uuden ja vanhan Kokkolantien välistä on jo metsät raivattu. Sinne tulee toimistoja aivan rajan tuntumaan Kivihaasta puhumattakaan.

Vesa Koivumäki