Pakina: Pieni virus muuttaa maailmaa

Tämä taisi olla yhden ajanjakson päätös. Meillä meni liian lujaa ja kun ei itse ymmärretty hiljentää vauhtia, astui luonto kuvaan. Sillä on kyllä konstit, millä suurvaltakin, ja koko maailma pysähtyy.

Nyt on tietysti keskityttävä siihen, miten tästä selvitään ketään unohtamatta, mutta entä sitten? Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että ”lopullisuus on kova sana, mutta nyt maailma muuttuu.”

Millaiseksi se muuttuu, sitä on vaikea veikata, mutta hädän hetkellä yleensä ystävyys punnitaan. Niin varmaan myös valtioiden kesken ja tästä ainakin minulle jäi karvas alkumaku.

USA veti lentokieltorajan aluksi Britannian ja Euroopan väliin, se kieli jostain. Saksa ja Ranska katsoivat ensin omat tarpeensa, eivätkä antaneet hengityssuojaimia Italialle.

Kun virus lopulta häipyy, silloin muistellaan, kuinka kukin on pulassa käyttäytynyt. Opetus tulee olemaan, että oma apu on paras apu edelleenkin. Onneksi Suomi jo tietää tämän.

Työnteon murros

Kieltämättä tuntuu oudolta kirjoitella tätä juttua kotona villasukat jalassa ja kahvia keitellessä, mutta hyvin tuntuu sujuvan. Samat työvälineet minulla on keittiön pöydällä kuin Hietasaarenkadullakin.

Tässä saattaakin olla yksi suurimmista koronaviruksen aiheuttamista muutoksista.

Miltä minusta tuntuu siirtyä takaisin työpöydän ääreen kuukauden kuluttua? Entä työnantaja, alkaako se jo uskoa, että teen kotona töitä yhtä tohkeissani kuin työpaikallakin?

Eilen kävi niin, että yllätin itseni tekemässä töitä vielä iltakuuden jälkeen. Yleensä en kotona läppäriä enää avaa, mutta täällä kello näyttää menettävän merkityksensä.

Tulokset varmaan kootaan työpaikoilla yhteen ja aikanaan nähdään, mikä on tuomio. Sujuvatko työt ilman valvovan silmän läsnäoloa? Mursiko koronavirus työnteon tavat lopullisesti?

Hyvää vai huonoa?

Ilma on nyt sakeanaan kysymyksiä. Passaa kysyä sitäkin, kokoaako valmiuslaki suomalaiset yhtenäiseksi, toisistaan huolta kantavaksi kansaksi, joka samalla lopetti pikkuasioista nillittämisen.

Kiinassa perheväkivalta kasvoi karanteenin aikana ja Suomessa iltapäivälehtien mukaan Alkon ovi on käynyt tiuhaan. Toivottavasti tämän yhdistelmän luoma skenaario ei kuitenkaan toteudu.

Tätä tilannetta on verrattu myös Talvisotaan. Sen muistoksi todettakoon, että isoisämme määrättiin valtion valmiuslailla rintamalle, meidät on määrätty pysymään kotona sohvalla. Eiköhän me tästä selvitä.

Vesa Koivumäki