Pakina: Pieni valonpilkahdus havaittu

Vaasassa voitiin todeta maanantaina vanhaa hammastahnamainosta mukaillen, että tartuntoja nolla. Se oli ensimmäinen ja pieni valonpilkahdus tähän koronasyksyn synkkyyteen.

Tiistaina tuli paluu arkeen, Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin kuusi tartuntaa. Epidemia ei ole ohi, ei sinne päinkään. Tämä saattaa jatkua vielä pitkään.

Vaasalaiset saivat vähän aikaa sitten satikutia ylilääkäri Heikki Kaukorannalta koronarajoitusten laiskasta noudattamisesta, mutta nyt on sitten vuorostaan kehujen paikka.

Itse olen ihaillut maskisuosituksen lähes sataprosenttista noudattamista. Tosin oma liikkumiseni on rajoittunut lähinnä kaupassa käyntiin, mutta senkin perusteella näyttää hyvältä.

Maskit ilmestyivät vaasalaisten kasvoille vuorokaudessa. Jopa sellaisissa putiikeissa, joissa vain pistäydytään hakemassa maitoa, saunakaljat tai unohtuneet leivinjauheet. Koronasuositukset on otettu tosissaan.

Maailma muuttuu

Koronan myötä maailma muuttuu monella tapaa. Koteihin suunnitellaan etätyöpisteitä, ikkunavalmistaja Pihla kehitti 5G-lasit etätyöläisiä varten ja suomalaiset kaipailevat takaisin maalle asumaan.

Etätyön myötä ongelmat vaihtuivat. Työuupumus väheni tilastojen mukaan, mutta tylsistyminen lisääntyi. Työajat, pyhät ja arjet menevät sekaisin kotona yksin pakertaessa.

Monelle taitaa tulla yllätyksenä, että ensi lauantaina on pyhäinpäivä, pyhäinpäivä siis meille vanhemmille ihmisille. Nuorelle kaartille lauantai on halloween, jota juhlitaan lokakuun viimeisenä päivänä.

Halloween ei ole päässyt almanakkaan, mutta muuten se on näkynyt, jopa liikaakin, ärsyttävänä amerikkalaisena vouhotuksena. Nyt on ollut hiljaista silläkin rintamalla hartaiden juhlien kannattajien riemuksi.

Karkin ja kepposten tekijöitä ei tule oville, ja jos mietitään jouluun saakka, niin tuskin tulee joulupukkikaan, ainakaan sisälle asti. Kuka uskaltaisi päästää joka torpassa piipahtaneen partaveikon pirttiinsä?

Kieli taas

Mari K. Niemi jättää Vaasan yliopiston ja palaa Skotlantiin. Ilkka-Pohjalainen teki jäähyväisjutun.

Niemi kertoo havainneensa, että ulkopuolisille välittyy toisinaan kuva, että Vaasan kanssa yhteistyö ei olisi täysin saumatonta ja että kieli olisi paikkakuntien välillä ongelmana.

Kierrellen ja kaarrellen sanottu, mutta vaasalaisten kannattaa kätkeä sanat sydämeensä ja pohtia niitä huolella.

Vesa Koivumäki