Pakina: Pieni ajatus viikon sankareille

Parhaillaan vietettävä miesten viikko ja sunnuntain isänpäivä ovat jääneet täysin verotietojen julkistamisen ja Amerikan presidentinvaalien varjoon.

Miehet, tuo Suomen ainut ihmisryhmä, jonka puolesta kukaan ei loukkaannu tai pahoita mieltään, saati tee kantelua apulaisoikeusasiamiehelle, ansaitsisi parempaa.

Tuo ryhmä, jonka parempia palkkoja kadehditaan tälläkin viikolla oikein urakalla, vaikka se maksaa ylivoimaisesti eniten veroja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi.

Tuo sakki, joka käy armeijan ja puurtaa sen jälkeen itsensä niin puhki, että sen elinvuosi on keskimäärin vain kymmenen kuukautta naisen vuoteen verrattuna.

Kuolinuutiset sen todistavat. Miestä jää kaipaamaan puoliso, naista vain lapset. Tämä on se normaali ja ilmeisen hyväksytty järjestys poistua ajasta ikuisuuteen.

Mies on kuollessaankin edullisempi. Työ on tehty eikä mummojen täyttämiin palvelukoteihin heille hoitajia riittäisikään. Nytkin tekee jo tiukkaa.

Katsastus jäi

Autot katsastetaan korona-aikanakin, se on selvä, mutta Vaasan suosittu Äijäkatsastus Rinta-Joupilla jäi pitämättä. Harmi, se on ollut vuoden paras ja tarpeellisin tapahtuma.

Jutustelun lomassa on toki potkittu autojen renkaita ja nyt olisi voinut miessakilla keskustella vaikka ajankohtaisesta autoverouudistuksesta. Ministeri Timo Harakka on tekemässä siitäkin progressiivista.

”Rahaa ilmestyy tilille”, sanoi Harakka. Näin korvattaisiin kiristyvä auto- ja polttoainevero vähävaraisille ja syrjäseutujen asukkaille. No, joo... en olisi itse kyllä tuota keksinyt.

Harakalta voisi kysyä, että miksi ideaa ei voisi soveltaa yleisemminkin haittaveroihin. Esimerkiksi koko ajan kiristyvän tupakka- tai alkoholiveron ”ylijäämän” voisi myös palauttaa suoraan vähävaraisten ja pitkänmatkalaisten pankkitilille.

Mihin raja?

Milläpä sitten jaetaan hyvä- ja huonotuloiset Suomessa? Korkeimpaan tulokymmenykseen eli desiiliinkin pääsee jo himpun verran yli 5 000 euron tuloilla.

Noilla kuukausitulolla ei Suomessa ole ainakaan rikas, varsinkaan kun tilinauhaa lukee sen viimeiseltä riviltä. Satatonnia vuodessa tienaava on siinä hilkulla, mutta heitä on vain kaksi prosenttia palkansaajista.

Siinäpä Harakalle pähkäiltävää, missä kohtaa bensaveron palautuksen saaja muuttuu maksajaksi. Raja nimittäin uhkaa tippua niin alas, että kaikki demareidenkin työssä käyvät äänestäjät joutuvat maksamaan köyhien autoiluja.

Vesa Koivumäki