Pakina: Parasta haettiin, tuttu tuli

Vaasa on edelläkävijä anonyymeissä rekrytoinneissa. Niitä on kokeiltu jo pari vuotta ja viime vuonna seulottiin työhakemuksia ilman henkilötietoja 19 kertaa.

Nyt Vaasa ottaa anonyymin rekrytoinnin tavakseen. Idean äiti on vihreiden valtuutettu Laura Ala-Kokko, hän teki asiasta valtuustoaloitteen.

Myös Suomen hallitusohjelmassa on uhrattu rivi anonyymille rekrytoinnille: ”Ehkäistään rekrytointisyrjintää. Tehdään selvitys nimettömästä työnhausta.”

Niinpä niin, jääneekö tuo selvitykseksi muiden joukossa, sillä edes hallitus ei kunnioita linjauksiaan. Ala-Kokon puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo söi heti sanansa.

Ohisalo on jeesustellut sillä, etteivät vihreät hyväksy poliittisia nimityksiä, mutta kaikkien aikojen ensimmäisessä ministerin nimityksessään hän teki juuri sellaisen.

Mikäli sisäministeriön kansliapäällikkö olisi valittu nimettömästi, kuten hallitusohjelma suosittelee, olisi paikalle valittu Supon päällikkö Antti Pelttari eikä vihreiden Kirsi Pimiää.

Helppo puhua

On mielenkiintoista tai surkuhupaisaa seurata kulloinkin oppositiosta valtaan nousseiden poliitikkojen takinkääntöjä.

Ohisalolle naureskeltiin, mutta samalla lailla demareiden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on ollut kiirastulessa hoitajamitoituksesta.

Oppositiossa Kiuru piti 0,7:n hoitajamitoitusta niin helppona hommana, että asia saadaan kuntoon ”jopa yhdellä lauseella”.

Ei saatu, edes Kiurun voimin. Nyt ei ole rahaa, ei hoitajia ja lain läpivieminen kestää niin kauan, että se astuu voimaan vasta seuraavan eduskunnan aikana.

Hoitajamitoituksen kustannukset jäävät seuraavan ministerin huoleksi.

No, näitähän riittää, mutta päätä nyt tässä, ketä äänestät.

Napakymppi apuun

Palataanpa alkuun. Ostaako Vaasa ”sikaa säkissä”, kun se tekee anonyymejä rekrytointeja? Ei kai, sillä haastattelut ilmeisesti tehdään kasvokkain.

Muutenhan haastattelijan ja työnhakijan välissä pitäisi olla sermi ja ääni muunnettu mikrofonin kautta, etteivät vain ikä, sukupuoli tai etninen tausta paljastuisi.

Joten, vaikea sitä on estää, ettei kaveria enää otettaisi töihin kaupungille tai peräti ministeriöön. Hakupapereista tutun kyllä bongaa, vaikka henkilötiedot olisi vedetty yli.

Hauskinta olisi tietysti Napakymppi-rekrytointi – juontajana Kari Salmelainen. Avoimuus ja salaisuus säilyisivät samalla, Rewell Centerin lavalla. Moni varmaan muistaa idean.

Vesa Koivumäki