Pakina: Päästetään lapset ehjinä ja elossa kouluun ja kotiin

Pieni alakoululaiseni seisoo suojatien edessä, yksin, odottaen, että pääsisi ylittämään tien. Häntä on neuvottu astumaan suojatielle vasta, kun auto on pysähtynyt. Auto toisensa jälkeen ajaa hänen ohitseen. Viiden minuutin kotimatkaan menee yli 20 minuuttia, koska autot eivät pysähdy.

Kotona hän sanoo, etteivät autoilijat nähneet häntä. Valitettavasti kyse ei ole siitä. Jokaisen ajokortillisen pitäisi kyetä näkemään 125-senttinen tyttö autotien vieressä.

Vaasa on kuuluisa siitä, että täällä ei kunnioiteta jalankulkijoita. Aika kyseenalainen kunnia, mutta ei valitettavasti vieläkään täysin aiheeton.

Painetaan kaasua. Olen kuullut ulkopaikkakuntalaisten ihmettelevän vaasalaisten ajokulttuuria. Omatkin silmäni aukesivat vasta, kun toisaalta tullut ihminen päivitteli asiaa minulle.

Huomasin tosiaan seisovani milloin yksin, milloin lastenrattaiden tai lasten kanssa ajotien vieressä odottamassa, että joku autoista pysähtyisi. Moni autoilija painaa jopa kaasua lähestyessään suojatietä. Mahtaa olla tärkeä kiire jonnekin, kun sille ollaan valmiit uhraamaan ihmishenkiä.

Liikenteessä on joka päivä suuri määrä lapsia. Valitettavasti en voi yhdellekään heistä sanoa, että Vaasassa on turvallista ylittää autotie.

Koiria ja reppuja

Lasten pitäisi ehdottomasti voida luottaa muihin tienkäyttäjiin. Usein vanhemmat luottavat siihen, että kun lapsi tietää ja osaa, hän kyllä pärjää liikenteessä.

Lapsen kyky arvioida liikenteessä etäisyyksiä ja nopeuksia ei ole aikuisen veroinen. Tästä syystä vastuu lasten liikenneturvallisuudesta on täysin meillä aikuisilla.

Liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotin mukaan on tyypillistä, että alakoululaisen huomio kiinnittyy liikenteessä helposti yksityiskohtiin, kuten koiranpentuun tai värikkääseen reppuun.

Liikenneturvan vuoden 2019 ennakkotietojen mukaan yhtään alakouluikäistä ei menehtynyt tieliikenteessä. Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuitenkin vuosittain loukkaantunut 160 alakouluikäistä. Pidetään huoli, että tänä vuonna tuo luku pienenee. Päästetään jokainen lapsi turvallisesti autotien ylitse.

Katja Lahti