Pakina: Otsalamppu paljasti pyöräteiden discopallot

Koronaepidemialla on ollut ainakin yksi hyvä puoli. Se on saanut ihmiset ulkoilemaan entistä enemmän. Samalla on kiinnitetty huomiota varusteisiin ja näkyvyyteen.

Lumi toi jalankulkijoiden kannalta helpotusta liikenneturvallisuuteen, mutta jokasyksyinen synkkyys ja pimeys olivat taas vertaansa vailla. Onneksi sekin huomioidaan nyt paremmin.

Minulle asia kirkastui otsalampun myötä. Nehän ovat nykyään yhtä voimakkaita kuin hyvät auton valot. Puolella tehollakin huomasin, että heijastinten suosio on aivan uusissa fääreissä.

Esimerkiksi pikkupojat polkupyörineen kimaltelevat kuin discopallot otsalampun valossa. Itse sain myös heijastinliivin ja aloin tiedostaa, että lähes kaikilla muillakin vastaan tallustelijoilla on samanlaiset.

Myös ulkoiluvaatteet ovat hyvin vuorattuja heijastimilla, joten suuri osa ulkoilijoista näkyy nykyään valoissa todella hyvin. Kengät ja housujen lahkeet vilkkuvat valossa.

Heijastin ei liene kummoinen keksintö ja nyt naurattaa omat kouluajat, kun meille lahjoitettiin tulitikkuaskin kokoinen narun päässä heiluva heijastinläppä. Se piti ripustaa hihaan hakaneulalla.

Tätä mainostettiin kovasti myös televisioissa Hei heijastin heilumaan -kampanjalla. Ei kai olisi ollut iso homma silloinkaan liimailla heijastimet suoran ulkoiluasuihin tai tehdä heijastinliivejä. Katuvalojakin kun oli harvassa.

No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Toki nytkin pimeitä kulkijoita on vielä liikaa, mutta esimerkin voima tuntuu olevan suuri ja parempaan päin olemme menossa.

Häikäisevä turva

Otsalampusta lienee paikallaan tarkentaa, etten kulje koko aikaa pitkät päällä kanssakulkijoita häikäisemässä. Valo on niin kirkas, että vastaan tuleva pyöräilijä tai auto voisi hyvinkin ajaa ojaan.

Yhden yleisöpalstan kirjoituksen olen jo aiheesta lukenutkin. Siinä autoilija odotti mutkan takaa toista autoa, mutta vastaan tulikin otsalampulla varustettu jalankulkija.

Valo osui suoraan kirjoittajan silmiin ja tilanteessa oli käydä hullusti. Sen uskon, joten otsalampun käytössä kannattaa jalankulkija ja pyöräilijän olla tarkkana. Turvallisuuden sijasta saattaa saada sokaistuneen autoilijan ajamaan päällensä.

Vesa Koivumäki