Pakina: Nuoruus rynni ohi kokemuksen

Sanna Marin on saanut Sokoksen kassaneidin leiman. Kassalta pääministeriksi on saavutus, mutta Sokoksen kassalla vihjaillaan muutakin. Päätelköön kukin itse mitä.

Aloinpa miettiä, mitä me itse kukin olisimme, jos ensimmäinen työpaikkamme seuraisi meitä koko elämämme. Minun ensimmäinen työpaikkani oli Jylhän sahalla lautapoikana.

Tuosta tietysti saa vitsin, ettei edes lautamieheksi ole edennyt. Eipä kuitenkaan kukaan ole koskaan haukkunut meikäläistä sahatyöntekijäksi. Liekö arvostetumpi homma kuin Sokoksen kassa?

Vanha ja viisas

Marin on myös Suomen historian nuorin pääministeri. Hän oli 34-vuotias, kun tuli Antti Rinteen tilalle. Hallitus oli nuorten naisten hallussa ja sitä pidettiin tasa-arvon kannalta edistyksellisenä.

Kukaan tuskin muisti enää Antti Tuurin kirjoittamaa Pohjanmaa-kirjaa ja siitä tehtyä elokuvaa. Siinä todetaan, että ”Pohjanmaalla kaikki viisaus on vanhoos naisis.”

On kuitenkin yksi, Sirkka-Liisa Anttila, viime kaudella 75-vuotiaana eduskunnan jättänyt keskustan kansanedustaja. Anttilan mielestä kaikki ei ole niin ruusuista, miltä näyttää.

Anttila kuvailee Helsingin Sanomissa, että terävät kyynärpäät ovat tulleet eduskuntaan. Henki on nyt sellainen, ettei kokemusta arvosteta.

”Me uudet tulokkaat annoimme 80-luvulla aina tilaa kokeneille naisille”, Anttila muistelee. Hän toimi kansanedustajana 34 vuotta ja viime vaalikaudella hänen mittansa tuli täyteen.

Toisin Amerikassa

Anttilan kokemukset eduskunnasta on tunnistettavissa myös koko yhteiskunnassa. Sanotaanhan, että eduskunta on Suomi pienoiskoossa.

Amerikkalaisia on viime aikoina haukuttu ties mistä, mutta siellä ei ainakaan ole ikärasismia.

Kongressin alahuoneen edustajahuoneessa puhemiehenä toimii 80-vuotias Nancy Pelosi ja 74-vuotias Janet Yellen aloitti tammikuussa Yhdysvaltain valtiovaranministerinä.

Anttila toivoo, että ikä ei olisi ratkaiseva tekijä, kun Suomessa jaetaan valtaa. Hän ei sano tätä pelkästään tasa-arvon vuoksi, vaan koko maan parhaaksi.

Anttila päättää: ”Väitän, että kokemuksen arvostus palaa suuren arvoon sinä päivänä, kun Suomen julkista taloutta lähdetään tervehdyttämään.”

Niinpä. Silloin nähdään, joko irvailu Sokoksen kassalla päättyy.

Kuntavaalit ovella

Jos saisit muuttaa Vaasassa yhden asian, mikä se olisi? Vastaukset vesa.koivumaki@vaasanikkuna.fi.

Vesa Koivumäki