Pakina: Naisten vuoro näyttää taitonsa

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tähän asti Suomessa toteutettavan politiikan linjan on voinut arvata hallituksen kokoonpanosta. Ei enää. Tai tällä kertaa.

Suomea ovat hallinneet vanhat politiikan jäärät, miehet ja myös naiset, mutta nyt suomilaivan ruorissa on joukko kolmekymppisiä naisia. Ja pelkästään heitä.

Sanna Marinilla, Katri Kulmunilla, Maria Ohisalolla, Li Anderssonilla ja miksei myös Anna-Maja Henrikssonilla on näytön paikka – muuttuuko Suomi paremmaksi naisten ja nuorten voimin.

Neutraalia ei ole

Tasa-arvosta ja sukupuolineutraalisuudesta on puhuttu ja paasattukin, mutta nyt se on toteutunut, ellei jopa keikahtanut toiselle syrjälleen.

Politiikka ja sen tulokset ovat tietenkin tärkeimmät, kuten Marin sanoo, mutta siitä ei pääse mihinkään, että aika suuri osa suomalaisista odottaa kieli pitkällä hänen epäonnistumistaan.

Huulipunahallituksella on vastustajansa, oli politiikka mikä hyvänsä. Hallitus ei pääse sukupuolestaan eroon, kuten eivät päässeet miesvaltaisetkaan hallitukset. Siihen vedotaan aina.

Nyt sitten nähdään mitä tapahtuu, kun vallassa ovat nuoret naiset. He ovat ansainneet mahdollisuutensa ja toivon sydämestäni, että he tuovat jotain muutosta politiikkaan.

Edellisen sukupolven poliitikoilla oli omat näytön paikkansa, ja tulokset tiedetään. Suomella ei mene kovin hyvin ja edessä on todella suuria haasteita, jotka pitää ratkaista.

Maineelle hyvä

Suomikuva on suomalaisille tärkeä. Hurraata huudetaan, kun suomea lukee vaikkapa prinsessan lippiksessä tai Suomi mainitaan Hollywoodin elokuvassa.

Sen voi sanoa jo nyt, että Marinin johtama hallitus on edustava, kiinnostava ja jo nyt saanut maailmalla enemmän huomiota kuin mikään muu hallituskoalitio.

Sori vaan, mutta sekään ei ole hallituksen saavutusten ansiota, vaan sen iän ja sukupuolen ansiota. Samapa tuo, pääasia on, että puhutaan ja Suomen edistyksellinen maine kasvaa.

Vielä kun tekisivät siinä paljon puhutussa politiikassa huipputuloksia, se räjäyttäisi pankin.

Nyt on tietoa

Tältä hallitukselta odotan mielenkiinnolla keinoja Suomen syntyvyyden jyrkän laskun kääntämiseen. Sillä pitäisi olla kaikki edellytykset ratkaista asia.

Tähän asti on sanottu, ettei setämiesten ja keski-ikäisten äijien pidä neuvoa ketään asiassa, josta eivät mitään ymmärrä. Nyt sitten on hallituksessa asiantuntijaraati koolla.

Vesa Koivumäki