Pakina: Monta on turhaa asiaa, mutta kaksi myös kallista

Mikä on Suomen turhin rakennus? Tai, missä ovat Suomen turhimmat neilöt, ainakin tilan alkuperäisen käyttötarkoituksen kannalta.

Vastaus on autotalli. Kierros mihin tahansa asuinalueelle osoittaa, että autotalleissa ei pidetä autoja. Todennäköisesti siellä on ennemminkin ruohonleikkuri.

Erityisesti 1950–70 -luvulla autotalli rakennettiin usein asuinrakennuksen yhteyteen. Katumaasturi ei mahdu niiden ovenkarmeista sisälle. Tuskin moni muukaan perheauto.

Siispä epäinhimillisen jyrkät rampit ylös- tai useimmiten alaspäin ovat ruohottuneet ja talli ainakin ulkoa päin katsottuna on vailla käyttöä.

Mutta ei autotallinrakentamisen into ole kadonnut mihinkään. Nyt rakennetaan isompia talleja, tosin ei niissäkään kukaan autoa pidä. Siinä pirssit nököttävät tallin oven edessä.

Ymmärrän tilanteen, itsekin autotallin omistajana. Auton tähtääminen talliin ja takaisin ja ovien aukominen ovat tylsää hommaa. Varsinkin jos tulee vain pikainen kaupassakäynti eteen.

Autotalli soveltuu paljon paremmin kaikkeen muuhun kuin sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Alussa mainitsin jo ruohonleikkurin. Muutkin kodin laitteet, kuten polkupyörät, mopot, lumikolat on sinne helppo laittaa.

Autotalli toimii myös vanhojen huonekalujen ja puutarhakalusteiden varastona. Autotallin nimen voisi muuttaa, neutralisoida, kuten nykypäivänä on tapana, yleiseksi kodin tavaroiden säilytys- ja välitilaksi. Eli romuvarastoksi.

Näön vuoksi

Kotivinkki-lehdessä oli kirjoittaja tehnyt jännän havainnon. Suomalaisten kaupunkipihat ovat hyvin hoidettuja ja viihtyisän näköisiä, mutta niissä ei näy ristin sielua.

Totta myös Vaasassa, monet pihat suorastaan hivelevät silmää, mutta ihmisiä ei näy missään. Robottileikkuri pitää nurmikon siistinä 24/7 ja kaikki on tip top. Ohikulkijoilleko pihoja laitetaan?

Toki pihoissa on eroja. Joissakin on vanhoja rikkinäisiä autoja, mutta ei niitäkään olla korjaamassa. Silti Suomessa arvostetaan isoja pihoja, ilmeisesti vain näön tai komian vuoksi.

Tässäpä kaksi kallista turhaketta: autotalli ja iso piha.

Vesa Koivumäki