Pakina: Melkein kuin Hollywood-leffasta

Tämä on niin nähty. Aiheesta on tehty kymmeniä elokuvia ja tv-sarjoja. Nimittäin viruksista ja taudeista, jotka uhkaavat koko ihmiskuntaa. Siksi kai korona tuntuu niin tutulta, eikä loksauta leukoja – ainakaan vielä.

Kaiken lisäksi koronaviruksen vaikutukset ovat todella lieviä verrattuna elokuviin ja sarjoihin. Korona ei tapa heti ja kaikkia, eikä se tartu zombipuraisulla kuten The walkin dead -sarjassa.

Silti elokuvat tuovat paljonkin tuttua tähän päivään. Ihmiset, poliitikot ja viranomaiset käyttäytyvät aika lailla samoin kuin fiktiivisissä tapauksissa on kuvattu. On neuvottomuutta, itsekkyyttä, vähättelyä ja liian hitaita toimenpiteitä. Näitä kaikuja tulee nyt Italiasta, jossa koronavirus on alkanut karata käsistä.

Meillä Suomessa saattaa tilanne olla myös pian päällä. Vanhempaa väestöä on hieman leikillisesti kehotettu aloittamaan mökkikautensa jo nyt, eikä mummoa pidä mennä katsomaan, turvallisempi on soittaa.

Vielä ei kuitenkaan neuvota varamaan haulikkoa ja pesäpallomailaa porstuaan kutsumattomien vieraiden varalle. Toivottavasti meidän ei tarvitse kokea kovin montaa déjà vuta koronan kanssa.

Raaka peli

Suomesta on helppo huikkia Kreikalle, joka painii Turkin masinoiman pakolaistulvan kanssa, mutta entä jos sama toistuisi Venäjän vastaisella rajallamme? Se on myös EU:n ulkoraja. Nyt on tärkeää, että olemme tiukkana ja pidämme puolustuksemme kunnossa, maksoi mitä maksoi.

Viime viikolla pisti silmään tapaus, jossa neuvoteltiin Syyrian yhden maakunnan kohtalosta. Se tapahtui Kremlissä ja pöydässä istuivat Vladimir Putin sekä Recep Tayyip Erdoga, Syyrian presidenttiä Bashar al-Assiadia ei kukaan tuntunut kaipaavan paikalle.

Siinäpä esimerkki: jos valtio ei pysty hoitamaan omia asioitaan, kyllä joku muu tulee ja alkaa niitä hoitamaan. Syyrian tapauksessa halukkaita on useita, ja varsinkin Venäjällä on tapana ”tulla apuun”, jos vain sauma löytyy.

Tiukka paikka

Vaasan varhaiskasvatusjohtaja esitti avoimien päiväkotien sulkemista ja henkilökunnan lomauttamista säästöjen paineessa. Asiasta päättävä lautakunta sanoi, että ei käy, leikatkaa muualta.

Asia palaa Maria Tolppasen johtaman kaupunginhallituksen pöydälle. Mielenkiinnolla odotan Maria ”vain kuolleen ruumiini yli leikkauksia” Tolppasen seuraavaa kommenttia.

Jos valtaa ja vastuuta hamuaa, se on myös kannettava. Nyt olisi näytön paikka.

Vesa Koivumäki