Pakina: Maski vai ei, siinäpä kysymys

Maalaisjärjen käyttö ja tyhmät kysymykset voivat joskus olla paikallaan. Minua vaivaa STM:n tutkimuksen tulos kasvomaskien koronavirukselta suojaavasta vaikutuksesta.

STM tuli siihen tulokseen, että maskit eivät suojaa virukselta juuri ollenkaan tai ei ollenkaan. Siispä Suomen hallitus ei suosittele niiden käyttöä julkisilla paikoilla.

Se minun kysymykseni on, miksi sitten sairaaloissa maskin käyttö on pakollinen. Ovatko lääkärit ja sairaanhoitajat käyttäneet maskeja vain näön vuoksi?

Eikä ole tarvinnut olla edes leikkaussalissa, riittää kun menee hammaslääkäriin. Siellä lääkärillä ja hoitajalla on maskit oli koronavaaraa tai ei. Aivan turhaanko?

En ymmärrä, miksi maskeista ei ole hyötyä vaikkapa bussissa, jos se kuitenkin varjelee tartunnoilta hoitajaa ja potilasta sairaalassa.

Kalliiksi tulee

Yksi selitys maskin turhuudelle on se, että maski pitäisi vaihtaa joka käyttökerran jälkeen. Tämä ei tule toteutumaan, sillä maski maksaa kaupassa noin puolitoista euroa.

Hinnan pitäisi tippua roimasti tai valtion pitäisi kustantaa kansalaisilleen maskit. Kalliiksi tulisi, sillä menekki olisi huima ja riittäisivätkökään kaikille.

Jotenkin maskien saatavuus tulee kuitenkin ratkaistavaksi, sillä eilen myös Martti Hetemäen Covid-19 -tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttöä.

Odotan vain, koska STM ja THL antavat periksi ja taipuvat suosittelemaan maskien käyttöä. Toivottavasti syy kannan määrittelyyn ei ole periaatteellinen tai peräti poliittinen.

Ihmisten rannat

Vaasassa terassit olivat maanantaina tupaten täynnä ja jonot jäätelökioskeilla pitkät. Sää helli, rajoitukset olivat juuri poistuneet.

Vaasa on ranta- ja kesäkaupunki. Jospa tämä nyt viimeistään huomattaisiin, kun terasseille ei ole alkukesästä päässyt.

Ranta on ihmisiä varten, ja kuten joku osuvasti IP:n Tekstaten-palstalla totesi: ”Harva näet viihtyy autiossa ja hiljaisessa museoympäristössä.”

Syy kommenttiin oli se, että mielensäpahoittajat älähtivät heti, kun Kuntsin terassin laajennuksesta kerrottiin ja sinne luvattiin tuoda oikeita palmuja.

Mahdotonta menoa

Seinäjokelaiset, valitkaa nyt jo se kaupunginjohtaja, ei tätä showta jaksa kukaan seurata vaasalaisillekin jaettavasta sanomalehdestä. Sehän on vain kaupunginjohtaja, ei mikään kuningas.

Puuttuu enää kansanäänestys, gallupit ja muut on jo tehty.

Vesa Koivumäki