Pakina: Maailman synkin kansa

Maailman hauskin mies Ismo Leikola oli jokin aika sitten televisiossa haastateltavana. Hän asui ennen koronaa Los Angelesissa ja kierteli keikoilla ympäri Suurta Omenaa, Amerikan Yhdysvaltoja.

Viimeisenä kysymyksenä Leikola sai selittää, että mikä erottaa suomalaiset ja jenkit toisistaan. Leikolan ammattinahan on kiinnittää huomiota ihmisten käyttäytymiseen ja ajatteluun.

Vastauksesta oli hauskuus kaukana. Leikola sanoi, että meillä on pyrkimys keskinkertaisuuteen. Suomessa pohditaan miten menestyneeltä otetaan liiat hillot pois.

Entäpä sitten Amerikassa? Leikolan mukaan siellä kanssaihmisen menestys otetaan vastaan tyylillä: ”wau, hieno homma, miten minäkin menestyisin ja pääsisin tuohon.”

Niin, Suomessa lottovoitto on tutkimuksen mukaan hyväksyttävin tapa rikastua. Ei ihme, että täällä vähätellään omia saavutuksia. Totta kai, koska maailman onnellisimman kansan mielestä jonkun menestys on aina joltain muulta pois.

Tasan kaikille

Leikolan mainitsema tasapäistäminen puetaan usein tasa-arvon asuun. Näin tasapäistämisestä tulee hyve ja sen hyväksymiseksi voidaan vedota aina perustuslakiin saakka.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka koronapassi. Sen käyttöönottoa vastustetaan rasismilla, syrjinnällä, totaalikontrollilla, kaappinatsien ihmisjaottelulla, perustuslailla, korruptiolla, kapitalismilla ja lääketeollisuuden juonella.

Hiljaista oli vuosi sitten, kun yli 70-vuotiaat velvoitettiin pysymään kotonaan karanteeninomaisissa olosuhteissa. Nyt sen sijaan älähti, kun nuorempien pitäisi jäädä kotiin ja ikäihmiset pääsisivät baanalle.

Koronapassi olisi juuri sitä tasaamista, kurjuuden tasaamista: Mummalla ja paapalla on ollut kurjaa koronan alussa ja nyt olisi nuorempien vuoro kärsiä. Kaikkien pitäisi olla iloisia, kun iäkkäät ihmiset pääsevät taas omiin rientoihinsa.

Laitetaan kuitenkin tämäkin asia lausuntokierrokselle. Sieltä sitten tulee sellainen nivasta aanelosia, ettei niistä ota erkkikään selvää. Mutta väliäkö tuolla, tilanne on silloin jo ohi. Menikö tasan?

Jännittävää

Hei, hieman hymyäkin huuleen. Maanantaina kuulemme kuka on tehnyt aiesopimuksen Laajametsän akkutehdastontista. Tiedotustilaisuudessa on kaupunginjohtaja Häyryn kertoman mukaan mukana useita osapuolia.

Mutta eipä ”pekuloora” asialla vielä enempää, kuten entinen ampumahiihtovalmentaja tapasi sanoa.

Vesa Koivumäki