Pakina: Kuuma kesä, kuumempi syksy

Syksyllä se sitten taitaa olla oikeasti edessä: Valtiolta ja kunnilta loppuvat rahat ja hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pitämisessä joudutaan totuuden eteen.

Lähtökohta kriisiin ei ollut hääppönen, mutta nyt se on taloustieteilijöiden mukaan katastrofaalinen. Koronakriisin akuutissa hoidossa ei senttejä lasketa, eikä pidäkään, mutta ei sen takia pitäisi innostua vappusatasia jakelemaan.

Nimittäin tälle tulee loppu ja sitten ei enää lupailla, päinvastoin, perutaan nekin mitä on joskus tullut päätettyä. Oppivelvollisuuden jatko, hoitajamitoitus...

Nyt pitää toki iloita yhteiskunnan asteittaisesta avaamisesta ja tulossa olevasta kesästä, jota on veikattu kuumaksi. Syksystä saattaa tulla kuitenkin kuumempi, mutta eri syistä.

Maksaja auki

Tulossa ei ole ainoastaan puolueiden, yhteiskuntaluokkien ja etujärjestöjen taistelu siitä, miten koronan vauriot korjataan. Tulossa on myös sukupolvien taisto.

Vaasan yliopiston yritysverotuksen professori Juha Lindgren sanoo, että valtion velka on siirrettyä verotusta. Jos me emme sitä maksa, sen maksavat tulevat sukupolvet verotuksessaan.

Niinpä, tähän samaan aikaan, kun talousoppineet pelkäävät, että korona syö nuortemme eläketurvan. Sijoitukset sulavat ja väestö harmaantuu. Maksajatkin loppuvat.

Sanna Marinin viisikolla on ankea syksy tulossa. Jos se siirtää vastuun tulevalle sukupolvelle, niin ainakaan sitä eivät tehneet setämiehet, vaan nuoret naiset.

Tosi edessä

Vaasalla oli ennen koronaa lähes 30 miljoonan euron alijäämä rästissä. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo lehtihaastattelussa, että se hoidetaan.

Hyvä, mutta lähtökohta ei kuitenkaan ole kehuttava. Veroja on nostettu kahtena vuonna peräkkäin, on tullut hulevesimaksua sun muuta, säästetty vereslihalle ja pidetty yt-neuvotteluja.

Entä nyt, kun kaupunki menettää koronan vuoksi veroja 30 miljoonaa. Taikooko Häyry toisena vuonna peräkkäin 30 miljoonan shekin takinkäänteistään? Tuskin.

Nyt taitavat olla Vaasassakin edessä todelliset yt-neuvottelut, kosmetiikka ei riitä, pitää pureutua rakenteisiin. Nillitys tulee olemaan ankara, mutta muu ei auta.

Pokkaa tarvitaan

Vaasan säästökuuria tulee haittaamaan ensi kevään kuntavaalit. Kurjuutta ennustamalla ei pääse päättäjäksi. Lupaukset, katteettomatkin, toimivat paremmin.

Mutta pitääkö nyt pyrkiä valtuustoon, jos tietää, ettei tule kestämään tulossa olevaa höykytystä?

Vesa Koivumäki