Pakina: Kulttuuriväki painaa jarrua

Ilkka-Pohjalaisen aatonaaton pääkirjoitus oli hiukka asenteellinen. Siinä tyrmättiin Kuntsin museon päätyyn suunniteltu wc- ja varastorakennus. Osansa sai myös yrittäjä-kaupunginvaltuutettu Tommi Mäki.

Tällä kertaa Ilkka-Pohjalainen ihmettelee rannan rakentamisen kiirettä: ”Eihän Höyrymyllyn betonisiiloillekaan ole vuonna 1986 alkaneista selvityksistä ja suunnitelmista huolimatta tehty vielä mitään.”

Lehti on siis sitä mieltä, että Kuntsin vessatkin saisivat olla suunnitteluvaiheessa vielä vuonna 2054. En tosin ihmettelisi vaikka Vaasassa näin kävisi.

Pääkirjoituksen mukaan wc-rakennus palvelee ensisijaisesti Tommi Mäen etuja. Lehti vetää mukaan Mäen poliittisen valta-aseman, joka ”polkee demokratiaa ja tasa-arvoa länsimaisessa läpinäkyvää keskustelukulttuuria korostavassa maailmassa.”

Vetoavaa tekstiä, mutta takaa paistaa vaasalaisen ”kylttyyrieliitin” harmi siitä, että Ilmajoelta tulee nuorimies ja tekee Vaasassa sen, mitä he itse eivät ole saaneet aikaan edes vuosikymmenissä.

Tommi Mäki teki rannasta elävän, siellä ihmiset viihtyvät. Kulttuurin keskellä.

Enkä ymmärrä mitä väärää on siinä, että joku pyrkii vaikuttamaan asioihin sekä liike-elämässä että politiikassa. Olisiko kateudella osansa asiassa? Kun ei terassia saatu torpattua, niin ainakin vessat me torpataan.

Kulttuuriteko

Kaupungin niin sanottu kulttuuriväki pauhaa nyt arkkitehtuurista. Se unohtaa ylivoimaisesti suurimman kulttuurin ystävien ja harrastajien joukon, nimittäin kevyen musiikin ystävät, rock´n`rollin.

Tommi Mäki tarjoaa vaasalaisille artisteille ja bändeille esiintymismahdollisuuksia. Hän tuo Vaasaan maailman tähtiä, mutta hän ei unohda paikalisia harrastajia.

Tämä ei olisi mahdollista ilman, että Mäki olisi saanut Kuntsin terassin vuokralle. Hän on muun muassa antanut kaupungin järjestämän Feasta-bändikatselmuksen esiintyjille lava-aikaa Vaasa Festivalilla.

Näin Mäki ravitsee kulttuurielämää ja niitä piirejä, kuten bändikämppien puurtajia, jotka kulttuurista puhuttaessa yleensä unohdetaan. Se on kulttuuriteko, jos mikä.

Hätä ei lue lakia

Ja mitä tulee niihin vessoihin. Pissa- tai kakkahädän yllättäessä, rannan kulkijan silmä ei hae arkkitehtuurisia elämyksiä vaan kirjaimia WC. Hyvät wc-tilat, vaikka ruosteenruskeilla ulkoseinillä, lyövät Bajamajat mennen tullen. Ainakin korona-aikana.

Voisiko jarruttaminen vihdoin loppua ja painettaisiin vain kaasua.

Vesa Koivumäki