Pakina: Kirjoitusvirheellä ja sekavalla viestinnällä on vissi ero

Mikä on kirjoitusvirhe? Kun minä kirjoitin henkilöhaastatteluuni, että kyseinen henkilö asuu Kuppappuistikolla, se oli kirjoitus- eli lyöntivirhe. A-kirjain puuttui.

Mutta kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kirjoittaa aluehallintovirastoille tarkoitetussa ohjeistuskirjeessään kuusi kertaa luvun 50 luvun 500 sijaan, se ei ole kirjoitusvirhe.

Se on informaatiokatkos, eikä kirjoitusvirhe, kuten STM korjausviestissään väittää. Ohjeistuksen kirjoittajalle on annettu väärät tai sitten epäselvät ohjeet.

Minun kuppa-mokani aiheutti lähinnä vahingoniloisia naurunpurskahduksia, mutta STM:n ”kirjoitusvirhe” aiheutti tapahtumien turhia peruutuksia ja peruutuksien peruutuksia, eli tulonmenetyksiä.

Nyrkille olisi töitä

Eipä ollut oikeuskansleri Tuomas Pöysti väärässä, kun hän jo viime viikon perjantaina ennen tätä viimeisintä jupakkaa, moitti hallinnon koronaviestejä ja -ohjeita sekaviksi.

MTV:n uutiset kertoi lisäksi, että ”kirjoitusvirhe” on jaettu pari viikkoa sitten ministereille ja viranhaltijoille. Kukaan ei huomannut puuttuvaa nollaa tai ei lukenut saamaansa kirjettä.

Johtaja Jaska Siikavirta STM:stä arvioi, että mokan taustalla on lomakausi. Tähän on pakko todeta, että se siitä valmistautumisesta syksyn toiseen korona-aaltoon.

Sanonpa senkin, että Sauli Niinistön ehdottama koronanyrkki olisi ollut paikallaan, ja ennen kaikkea se olisi ollut töissä. Anna-Kaisa Pekosen, Krista Kiurun, Li Anderssonin ja Annika Saarikon nyrkit olivat taskussa ja jalat ilmeisesti lilluivat mökkirannan lämpimässä vedessä.

Kyseiset ministerit olivat myös STM:n virheellisen postin jakelulistalla.

Hyvin toimittu

Vaasassa koronasta tiedottaminen on ollut asiallista ja avointa, alun salamyhkäisyyden jälkeen. Siitä on osaltaan pitänyt huolen kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta.

Hän sanoo suoraan mistä tartunnat ovat peräisin ja Old Irish Pubia Vaasan omaksi viruslingoksi. Asioita ei kannata salata eikä kaunistella, sillä huhut ovat vielä kamalampia.

Puskaradio on kiva, mutta sen faktat kannattaa tarkistaa.

Vesa Koivumäki