Pakina: Karppi ja Tolppanen ilmiriidassa

Vaasan ”etävaltuusto” poiki kiihkeän ja mielenkiintoisen keskustelun kuulovammaisten tulkkauspalveluista, joka kuitenkin jäi sivuseikaksi, kun esiin vedettiin rasistikortti.

Perussuomalaisten Päivi Karppi kertoi kokouksessa, että kuulovammaisten tulkkauspalvelut vaativat parannusta.

Ok, ei siinä mitään, mutta hän vertasi niitä maahanmuuttajien palveluihin, jotka ovat hänen mukaansa paremmat kuin kuulovammaisten tulkkauspalvelut.

En tiedä kerjäsikö Karppi tahallaan vai tahtomattaan ”verta nenästä”, mutta demareiden Maria Tolppanen älähti. Hänen sanoi, ettei asia anna oikeutusta rasistisille puheille.

Rasistikorttiin tarttui muitakin demareita, jotka olivat ”erittäin pettyneitä” rasistisiin puheisiin kokouksessa. Päivi Karpilta pääsi itku.

Asia olisi voinut vaipua unholaan, mutta Karppi olikin ottanut keskustelun talteen ja julkaisi siitä tiivistelmän facebookissa. Se räjähti.

Tolppanen teki vastavedon Ilkka-Pohjalaisessa, Karppi vastasi siihen ja niin edelleen, rasistikortti pysyi yhä pelissä, vaikka väiteltiin tulkkauspalveluista.

Vanhat synnit esiin

Somekeskustelu on raadollista. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tolppanen ei päässyt pakoon menneisyyttään perussuomalaisissa.

Silloin hän niitti kyseenalaista ja peräti valtakunnallista mainetta Ikkunan vaalitentissä Kiljuisin riemusta, jos torilla olisi vähemmän mamuja... -kommentillaan.

Myös Tolppasen Bloggaaja.fi -sivusto suljettiin tuolloin rasistisen sisällön vuoksi. Nyt demarina hän oli Vaasan valtuustossa ensimmäisenä tuomitsemassa Karpin vertauksen rasistiseksi.

Ehkä Tolppasen kannattaisi miettiä toisenkin kerran ennen kuin lätkäisee rasistikortin pöytää. Somessa sympatiat vei Karppi. Kyyneleet tehoavat aina.

Harkinnan puutetta

Myös Päivi Karppi teki huonon valinnan. Jos hän oikeasti oli kuulovammaisten asialla, hänen ei olisi kannattanut verrata heitä mamuihin. Liekö selkeä valinta vai tuliko perussuomalaisen selkäytimestä?

Karpin pariskunta on jankuttanut maahanmuutosta sen verran kauan ja paljon, että siihen on kyllästynyt rauhallisinkin demari: ”Mitä taasko ja tähänkin asiaan, kuulovammaiset vs. maahanmuuttajat?”

Ehkei Päivi Karpin puheenvuoro ollut mitenkään rasistinen, mutta kun ottaa huomioon hänen puolueensa ja Karppien tyylin valtuustossa, tuli demariltakin kommentti selkäytimestä.

Vesa Koivumäki