Pakina: Joulu tulee ilman stressiäkin

Joulun lähestyminen herättää ihmisissä monenlaisia tunteita. Yksi ystäväni helisee innoissaan kuusen ympärillä jo marraskuun puolessavälissä. Tänä vuonna hän herätti joissakin hilpeyttä ja toisissa kauhistelua ilmoittamalla facebookissa koristelleensa kolme kuusta kyseisenä ajankohtana.

Toinen tuttavani välttelee tavarataloja joulun alla kuin ruttoa, joululauluralli ja tavarapaljous herättävät hänessä pelkästään ahdistusta. Joulut hän viettää mielellään palmujen alla lämpöisessä, maissa joissa joulua ei joko juhlita lainkaan tai ainakaan länsimaisin menoin.

Näiden kahden ääripään väliin mahtuu monenlaista kulkijaa. Lähestulkoon jokainen kokee jonkinlaista stressiä ilonjuhlan alla. Miksi? Rahat eivät millään riitä kaikkeen, kodin perusteelliselle siivoukselle ei löydy riittävästi aikaa, lasten joulunodotuksesta ei jaksa joka päivä innostua, ajatus suvun kokoontumisesta yhteen ahdistaa, parisuhde rakoilee, mutta jouluna on hymyiltävä - lista voi jatkuu loputtomiin.

Asiat voi tehdä toisin

Mitä jos tänä vuonna päätätkin hieman vähentää tuota stressiä? Lahjoja voi ostaa sen verran, mihin on varaa ja kodin ei tarvitse jouluna kiiltää normaalia enempää. Perinteet velvoittavat meitä aivan liikaa. Itse halusin tehdä vuosikausia joulupöytään hernemössöä, jota kukaan ei syönyt, koska se kuului meidän joulupöytäämme. No ei kuulu enää, nyt sinne kuuluvat lihapullat, joita kaikki rakastavat, jouluna ja muutenkin. Vielä kun uskaltaisi luopua laatikoista, joita lähes kaikki meidän perheessämme inhoavat. Tuntuuko joulu joululta ilman niitä, ilman isoa lahjavuorta, ilman lunta, ilman aitoa joulukuusta, ilman, ilman..?

Olemme jo tottuneet mustiin jouluihin, meillä ei kuusi ole tuoksunut miltään vuosikausiin ja lahjamäärää pyrimme koko ajan vähentämään. Tänä vuonna 6- ja 8-vuotiailla lapsillani on yksi (iso) lahjatoive kumpaisellakin. Pahoin kuitenkin pelkään, että heidän toiveensa ei toteudu, vaan lahjoja löytyy pukinkontista useampikin.

Vaatii rohkeutta irtautua totutusta ja luoda uudet, vanhasta poikkeavat traditiot.

Odotamme paljon, ja meiltä odotetaan paljon. Stressipulla on sillä valmis. Mitä jos tänä vuonna vähentäisimme näitä odotuksia? Joulunvieton ei tarvitse olla täynnä velvollisuuksien täyttämistä. Joulu on rauhoittumisen aikaa. Jos joulusta meinaa muodostua näytelmä, jonka ylläpitämiseen kuluu hirmuisesti voima- ja muita varoja, onko se sen arvoista? Tehdään valintoja, jotka auttavat meitä oikeasti rentoutumaan, yksin tai yhdessä.

Katja Lahti