Pakina: Hyöky peittää vielä tuhonsa

Koronakriisi on kuin tsunami: vasta kun hyökyaalto vetäytyy, päästään katsomaan, mitkä ovat todelliset vauriot. Vertaus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamon suusta.

Siksipä maaliskuun kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen soisi olevan entistäkin kaukokatseisempia. Suomi on shokissa, kun hyöky laskee ja velkaelvytys loppuu. Tämä koskee myös kuntia.

Elimme lainalla jo ennen koronaa. Vaikka olisimme nostaneet kaikkien verovelvollisten prosentin sataan, rahat eivät olisi riittäneet kuluihin. Korona pakotti meidät vielä parikymmenen miljardin pikavippiin.

Vaasa on kuronut kiitettävästi omaa vanhaa velkaansa kiinni. Se on tehnyt kipeää, mutta vielä kipeäpää tulee tekemään, jos tämä maa aiotaan nostaa taas omille jaloilleen.

Talouspolitiikan arviointineuvosto sanoo eilen julkaistussa raportissaan kansan kielelle käännettynä, että nyt rahat on jaettu, mutta lainan takaisinmaksusuunnitelma on tekemättä.

Sanna Marinin hallitus siirsi päätökset kuntavaalien jälkeen, joten ehdokkaat joutuvat tekemään vaalityötä ja kansalaiset äänestämään tietämättä, mitä tuleman pitää.

Totta kai kuntavaaleissa päätetään paikallisista asioista eli niistä siltarummuista, mutta kunta ei ole kupla. Valtiosta riippuu paljon, moneenko siltarumpuun kunnalla on varaa.

Pitääkö olla huolissaan?

Hiilamo esitti tsunamivertauksensa Leppävirran lukiossa. Tulevaisuudestaan huolissaan olevat oppilaat kysyivät neuvoa, miten selvitä tulevaisuudessa.

Lukiolaisilla on syytä olla huolissaan. Vaikkapa EU:n elvytyspaketti, josta Suomi maksaa 6,6 miljardia, kuitataan maksetuksi vasta vuonna 2058.

Eli nyt syntynyt vauva on 37-vuotias, kun hänen osaltaan paketin aiheuttama veronkorotus tai palveluiden leikkaus on ohi.

Paketin neuvotellut Sanna Marin on tuolloin 72-vuotias. Mahtaako hän muistella, mitä silloin nyt jo koiranputkea pukkaavat setämiehet sanoivat lainanotosta.

Riippuu paljon siitä, käärikö hän kevään aikana vihdoin hihansa ja laittaa talouden tasapainottamisen käyntiin. Päätöksiä pitäisi alkaa pian tulla.

Helppoa kun osaa

Entäpä lukiolaiset, millaisen neuvon he saivat Hiilamolta? Näin se kuului: ”Hankkikaa koulutus ja välttäkää ylivelkaantumista.”

Helppo muistaa ja sopii neuvoksi myös poliitikoille. Luottotietoja ei pidä menettää.

Vesa Koivumäki