Pakina: Fiksu tajuaa vastuunsa jonossa

Sattuipa Kivihaan Citymarketissa runsas viikko sitten seuraavaa. Olimme vaimoni kanssa kassajonossa, kun siihen taakse tuli äiti ja noin kymenvuotias tytär. Katsoin heti, että nyt ovat turvaetäisyydet vaarassa, vaikka ohjeet oli selkeästi teipattu lattiaan.

Menin keräämään ostoksia ja vaimo jäi maksamaan. Silloin vaimo joutui huomauttamaan takana tulevalle parille, että lattiassa on teipit etäisyyksistä, joita tulisi noudattaa.

Vastaus oli: ”Mitä sä sanoit?”

Vaimo toisti sanomansa ja seuraava vastaus oli: ”Ihan vitun sama.”

Kiroileva äiti sai tiukan vastauksen: ”Ehkä sulle, mutta ei muille asiakkaille.”

Siihen keskustelu päättyi.

Oma etu ensin

Tämä tapaus tuli mieleeni, kun luin juttua friiraidereista eli suomeksi vapaamatkustajista. Nämä vapaamatkustajat eivät välitä ohjeistuksista epidemian aikana.

Asiasta ovat kirjoittaneet Jyväskylän yliopistossa yliopistorehtori Leena Paakkari ja Bielefeld Universityn Orkan Okan. Aihe on ollut esillä rokotevastaisuuden yhteydessä, mutta nyt ilmiö pulpahti pintaan koronaepidemian myötä.

Paakkari sanoo, että vapaamatkustajat nauttivat suosituksia noudattavien kansalaisten luomasta kollektiivisesta edusta osallistumatta itse sen rakentamiseen.

”Vapaamatkustajat jättävät tietoisesti ohjeet noudattamatta, koska he arvioivat henkilökohtaisen riskin pieneksi tai arvostavat jotain muuta asiaa enemmän. Eettinen vastuullisuus puuttuu.”

Terveyden lukutaito

Paakkari latelee suoraa tekstiä vapaamatkustajista. Hänen mukaansa kyse on osaamisesta ja sen riittävyydestä reagoida annettuihin velvoitteisiin. Ihmisen pitäisi pystyä arvioimaan oman toiminnan vaikutuksia muihin ihmisiin.

Vapaamatkustajat eivät siis ole järjen jättiläisiä. Yliopistorehtorin mukaan suositusten noudattamiseen vaaditaan riittävää ja monipuolista terveyden lukutaitoa.

Tätä ”hokaamattomuutta” esiintyy toki huipullakin, ei Suomessa, mutta esimerkiksi rajoituksista paljon puhunut Ivanka Trump lenteli perheineen ympäri Yhdysvaltoja ja Kanadassa ministeri erosi, kun ilmeni, ettei hän noudattanut omia ohjeitaan.

TV-jännitystä

Kahta asiaa olen jännittänyt television ääressä viime aikoina. Ensimmäinen on se, että mistä tällä kertaa on revitty jutunaiheita Urheilu- ja Tulosruutuun, ja toinen on se, että näemmekö taas tänä iltana Ylen Pohjanmaan mykkäuutiset.

Siinäpä ne korona-ajan huvit pakkaavat olemaan.

Vesa koivumäki