Pakina: Enemmästä kuin nimestä kiinni

Ensi viikon torstaina se sitten tapahtuu, suuren 60-vuotisen lehtisodan huipennus. Sen rinnalla 30-vuotinen sotakin oli vain hetken humaus.

Pohjalainen, entinen Vaasa-lehti, ja Ilkka vaipuvat historiaan ja tilalle tulee yksi lehti – Ilkka-Pohjalainen. Nyt sitten alkaa toisenlainen sota, sota lukijoista.

On mielenkiintoista nähdä miten Vaasassa ja myös Seinäjoella otetaan yhteinen lehti vastaa. Mutinaa on ollut, mutta totuus paljastuu vasta levikin tarkastuksessa.

Pientä esimakua yhdistymisestä on ollut jo havaittavissa, nimittäin kuolinuutisissa. Niitä on ollut Pohjalaisessa yli puolet enemmän aikaisempaan verrattuna.

Että miksikö? Siksi, koska Pohjalaisessa julkaistaan nyt kuolleet myös Vimpelistä, Ähtäristä, Lapualta... Ilkan levikkialueella kuolema korjaa tiuhaan satoaan.

Ensi viikon torstaista lähtien luemme Ähtäristä ja koko Etelä-Pohjanmaalta muitakin kuin kuolinuutisia. Seinäjoen kunnallisuutisia, SJK:n edesottamuksia Veikkausliigassa...

Sama tietysti Seinäjoella. Heille alkaa aueta Mustasaaren kunnallispolitiikka, Öjbergetin rinnehissin ongelmat, Arbiksen kurssitarjonta ja Kirkkopuistikon pyörätien logiikka.

Raha puhuu

Tilanteessa on yksi positiivinen puoli: kukaan ei liene enää niin hullu, että perustaisi uuden sanomalehden – kilpailijan.

Lehdet kamppailevat ansaintalogiikan kanssa. Paperilehti hiipuu väistämättä ja verkosta on haastavaa raapia rahat hyvän lehden, journalismin tekemiseen.

Tämän vuoksi vaasalaisille jäänee kaksi vaihtoehtoa, joko tilata Ilkka-Pohjalainen tai olla ilman lehteä. Ruotsinkielen taitajat voivat toki tilata Vasabladetin.

Tärkeä tehtävä

Sanomalehdillä on yhteiskunnallinen tehtävä. Ei ole yhdentekevää, jos kolmatta valtiomahtia, tai vahtia, ei enää lueta. Valeuutiset, trollit ja muut pääsevät niskan päälle.

Toimittajien luotettavuutta pyritään murentamaan, kuten tähän aikaan kuuluu, mutta mitä tilalle, jos perinteinen pelkästään totuuteen pyrkivä journalismi loppuu?

Emme kai halua elää huhujen, Facebookin puskaradion varassa, jossa kirjoittajalla ei ole minkäänlaista vastuuta omasta tekstistään.

Ihminen on luonnoltaan utelias ja joku hänen tiedonhalunsa tulee tyydyttämään, jos sanomalehdet poistuvat näyttämöltä.

Kuka valvoo

Toivotaan, että joku vahtii jatkossakin Vaasan ”herroja”, etteivät siirtele pesisstadionia savipohjalle tai paljastaa, jos Onkilahteen valutetaan viemärivettä.

Vesa Koivumäki