Pakina: Avautuva yhteys Ruotsiin huolestuttaa vaasalaisia

Wasaline aloittaa risteilyt Ruotsiin tänään keskiviikkona. Laivayhtiö on tiettävästi ainoa, joka seilaa naapurimaahan asti. Etelän laivat kääntyvät Maarianhaminasta takasin.

Ikkunan lukijat ovat huolissaan. Pohjanmaalla ei ole todettu yhtään koronatartuntaa kuuteen viikkoon. Lahden toisella puolella Ruotsi hohkaa punaisenaan koronakartalla.

Pohjoisempana, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, purraan kynsiä. Heidän ja Ruotsin välissä on vain Tornionjoki ja koronaa on alkanut tihkua Suomen puolelle.

Siellä johtavat lääkärit ovat julkaisseet tiedotteen, jonka mukaan Suomessa keväällä suurella vaivalla aikaansaatua hyvää tilannetta ei pidä vaarantaa nuuskanhimon vuoksi.

Ei pitäisi Vaasassakaan.

Wasalinen tiedottaja Catarina Fant kertoo, että risteilyllä ei ole pakko käydä maissa satamapaussin aikana, eikä siihen olisi aikaakaan keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, mutta torstaina ja lauantaina ehtii.

Ruotsista tulleet tai siellä paussin aikana piipahtaneet palaavat Vaasaan samoissa tiloissa laivalle jääneiden kanssa. Toki pyydetään noudattamaan turvavälejä.

Mitä seuraa, jos risteilyn aikana käy Ruotsin kamaralla? Catarina Fant vastaa: ”Karanteenisuosituksethan ovat muuttuvia ja hallitus ja THL tiedottaa niistä.”

No, katsotaanpa: ”15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. Tällaisia maita ovat Ruotsi, Saksa ja Venäjä.”

Tätä tarkoittaa, että vaikkapa nuuskaa Wasalinen risteilyn aikana Ruotsista hakeneet henkilöt joutuvat pitämään 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin Suomessa.

Ikkunan lukijoiden huoli ei ole turha, sillä saman pitäisi koskea myös Tornionjoen ylittäneitä suomalaisia. Silti Ylitornion johtavan lääkärin Kari Askosen ennustus on synkkä.

Askonen sanoo, että Länsi-Pohjasta leviää toinen korona-aalto koko Suomeen, se on väistämätöntä.

Olkoonkin, että Askosen ennustus olisi liian synkkä ja muitakin mielipiteitä asiasta löytyy, niin siellä ainakin keskustellaan. Täällä Vaasassa ja Pohjanmaalla on oudon hiljaista.

Vesa Koivumäki