Pääkirjoitus: Vain yleisö takaa uuden nousun

Vaasan Palloseura menetti pääsarjapaikkansa. Se oli menetys kaupungille, mutta entä kaupunkilaisille?

Urheilujoukkueita tituleerataan mielellään koko kaupungin joukkueeksi, mutta kun katsoi Elisa-stadionin lehtereitä, ei siltä tuntunut. Penkeillä näkyi ihmisiä harvemmassa kuin Dohan MM-kisakatsomossa.

Hietalahdessakin olisi voinut peittää ylimmät penkkirivit mainoksilla, niin pari kolme riviä olisi tullut alhaalta täyteen. HIFK kannattajan putoaminen kentälle ei suinkaan johtunut tungoksesta, vaan innostuksesta.

Tätä ei pidä ottaa vahingoniloisena vit... tai siis kettuiluna, kuten niin useasti kritiikki vaasalaisissa palloilupiireissä otetaan. Jokainen on voinut omin silmin nähdä, ettei VPS ole tavallista torin tallaajaa kiinnostanut.

Ei ole siten ihme, ettei kentällä ole myöskään hurmosta syntynyt eikä kassa lipputuloista täyttynyt. Kaikki on tietysti kiinni kaikesta, mutta jos VPS olisi oikeasti koko kaupungin joukkue, olisi tilanne nyt toinen.

Kisa yleisöstä. Vaasa talousalueineen on liian pieni, että täältä löytyisi stadionillinen futisniiloja jokaiseen kotiotteluun. Lehtereiden täytteeksi tarvitaan myös niitä ihmisiä, joiden suosiosta kaikki kilpailevat.

Siispä jalkapallo-ottelun pitäisi olla tapahtuma, eikä vain jalkapallo-ottelu. Kylmää kolkkoutta hohkaavat stadionin betoniseinät eivät anna sellaiselle hyviä edellytyksiä.

Ensimmäiseksi kutsuisin Elisalle somistajan, sitten tapahtumien tuottajan ja niin edelleen. Pelkkä hikiurheilu tai otsa kurtussa pallon potkiminen eivät saa enää ihmisiä liikkeelle.

Stadionilla pitää olla niin hauskaa, että järjestysmiehet joutuvat lopulta taluttamaan innokkaimmat ulos aivan kuin portsari tekee yökerhossa valomerkin jälkeen.

Isompi juttu. Elisa-stadion on kallis ja kolkko, vähän kuin torin esiintymislava. Torilavan seinät hohtavat kuin Dallasin pilvenpiirtäjä, mutta epäkäytännöllisen komistuksen katto on jo notkolla, hissi rikki ja lasit säpäleinä.

Elisan rakenteet ovat pitäneet, mutta kolossi ei houkuta, vaikka tarkoitus oli päinvastainen. Ironista, mutta totta, että sieltä piti alkaa VPS:n uusi ja uljain aika.

Fanitus on pohjimmiltaan syy kuulua johonkin yhteisöön. VPS:llakin on oma yhteisönsä, mutta aivan liian pieni porukka ”seuraa raitaa” pääsarjassa pysymisen kannalta.

VPS:n tilanne ei parane joukkueen taktiikkakarttaan uusia nuolia piirtelemällä. Siitä pitää tulla oikeasti koko kaupungin joukkue.

Vesa Koivumäki