Liput liehuvat yhä isälle

Isänpäivää liputettiin sunnuntaina ensimmäistä kertaa virallisesti. Isänpäivä sai saman arvon kuin äitienpäivä. Molemmat ovat yhtä tärkeitä päiviä.

Isänpäivän nosto viralliseksi liputuspäiväksi on kunnianosoitus, sillä jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on Suomessa vain seitsemän. Vakiintuneita liputuspäiviä on useampi.

Isät ovat miehiä ja siksi isänpäivän liputus lipuu hieman vastavirtaan nykyisten suuntausten kanssa, joissa ollaan muun muassa poistamassa sukupuolittuneita ammattinimikkeitä.

Työnhakusivusto Duunitori on ottanut käyttöön sukupuolineutraalin ammattinimikelistan. Sivusto on korvannut kaikki miespääteiset nimikkeet uusilla neutraaleilla nimikkeillä.

Suomen eduskunnassa on jouduttu jopa vääntämään kättä siitä, saako puhemiestä kutsua puheenjohtajaksi. Puhemies vei voiton, ainakin vielä toistaiseksi.

Isänpäivän betonointi liputuksella on hyvä asia, sillä olen jo vähän odotellut hetkeä, jolloin joku sanoo isää sukupuolittuneeksi termiksi ja vaatii meitä puhumaan pelkästä vanhemmasta.

Siihen ei tosin taida olla vielä tulisieluisimmallakaan tasa-arvoradikaalilla uskallusta.

Sokkovalintaa

Jokin aika sitten uutisoitiin kokeilusta, jossa oli lähetetty työnhakulomakkeita sekä suomalaisilla että ulkomaalaisilla nimillä. Tuloksen voi arvata, kotimainen nimi veti paljon paremmin.

Työnhakua on muutenkin vaadittu tasa-arvoisemmaksi, jolloin hakemuksessa ei tarvitsisi olla nimeä, sukupuolta eikä etnistä taustaa. Silloin pelkkä ammattitaito ja kokemus nousisivat kunniaan.

Poliitikot ovat asialle avoimia, mutta entäpä jos tehtäisiin sama poliittisten virkanimitysten kohdalla? Viimeksi puolueet suhmuroivat Kelan pääjohtajan valinnan kanssa.

Paikka on ollut vuosikymmenet keskustan hallussa, nyt sitä oltiin petaamassa demareille, mutta porvaripuolueet äänestivätkin paikalle kokoomusta lähellä olevan Outi Antilan. Keskustalaisille riitti nyt, että Antila on ollut joskus MTK:ssa töissä.

Voisi kysyä, että olisiko tämäkin valinta pitänyt tehdä pelkän ansioluettelon perusteella, ilman hakijoiden nimiä ja puoluekantoja, tai edes sitä, mihin päin he ovat poliittisesti kallellaan.

Hullu kisa

Vaasan ja Seinäjoen kisa hulluimmasta mainoskampanjasta jatkuu. Seinäjoki ilmoittautui ensin avaruuden pääkaupungiksi, sitten Vaasa halusi vaasalaistaa maailman kaikki Vaasankadut, nyt Seinäjoki haluaa Joulupukin muuttavan lakeuden kaupunkiin.

Poroparkit on jo maalattu.

Vesa Koivumäki