Legoukkeleita teiden varsille

Liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi. En tiedä, ketä vanhat merkit ovat haitanneet ja miksi, mutta merkkien henkilöt muuttuvat lähinnä legoukkeleiden näköisiksi.

Jalkakäytävällä kulkevat isä ja tytär muuttuvat pallopäisiksi hahmoiksi. Sellaisia ei tosin kulje jalkakäytävillä, vaan ihan oikeita miehiä ja naisia, tyttöjä ja poikia.

Moottoripyörämiehelle on laitettu kypärä päähän, ettei häntä tunnistettaisi, mutta ratsastajamies on ollut pakko muuttaa pallopääksi. Hevonen on varmaan ruunattu, varmuuden vuoksi.

Todella sukupuolittuneisiin liikennemerkkeihin ei kuitenkaan ole puututtu, nimittäin mutkan merkkiin ja kuoppia tiessä -merkkiin.

Pikkupoikana vitsailtiin, että kuoppa- eli epätasainen tie -merkki varoitti rintaliiveistä ja mutkan merkki, no, jääköön nyt sanomatta, mitä miehistä juttua siitä väänneltiin.

Lapsellista, mutta lapsiinhan näissä sukupuolittuneisuusasioissa aina vedotaan. En muista, että isä ja tytär -merkki olisivat synnyttäneet mitään tirskuntaa pikkupoikien kesken.

Loputon savotta

Nyt liikennemerkit kokivat sukupuolittuneisuusvainon, mutta mitä seuraavaksi? Ei kai vain Suomen vaakuna? Silloin leijonilta pitää leikata harja.

Jos sukupuolineutraaliuden takana on enemmistö suomalaisista, niin olkoon menneeksi, neutralisointi tulee olemaan loputon tehtävä, mutta jos sitä ajaa vain pieni äänekäs ryhmä, jotakin olisi tehtävä.

Toisaalta yhteiskunnassa tapaa olla niin, että jokainen uusi villitys menee ensin överiksi, kunnes se hiljalleen hiipuu oikeisiin ja kohtuullisiin mittoihinsa ja normalisoituu omia aikojaan.

Toivotaan sitä tässäkin asiassa, sillä nyt vastustajia tuntuu olevan sovinistirasistileimakirveen pelossa todella vähän.

Myös menoerä

Vaasan keskussairaala saa valtiolta kolme miljoonaa euroa laajaan päivystykseen. Muille tätä lahjaa ei ole annettu ja syy on kaksikielisyys, jos on Anna-Maja Henrikssonia uskominen.

”Kyllä se jonkun verran maksaa, kun pidetään huolta siitä, että palvelut toimivat kahdella kielellä”, ministeri Henriksson sanoo perjantain Pohjalaisessa.

Hieno homma, että Vaasa sai laajan päivystyksen ja tukun tuohta päälle, mutta samalla tuli tunnustettua RKP:n puheenjohtajan suulla, että kaksikielisyys on paitsi rikkaus, myös menoerä.

Näin myös Seinäjoella, jossa ehdittiin jo ruuvata ruotsinkieliset kyltit sairaalan käytäville ja opettaa henkilökunnalle kielen alkeet.

Vesa Koivumäki