Kohtuus tuo tulosta veroissakin

Kaupunginjohtaja Tomas Häyry esittää kuntaveron nostoa. Se olisi Vaasassa toinen vuosi peräkkäin, kun vero nousisi puoli prosenttiyksikköä ja olisi lopulta tasan 21.

Edelliskerralla, tai sitä edellisellä kerralla, kun veroa oltiin nostamassa, huomasin Facebookissa muun muassa valtuutettu Matias Mäkysen kovasti puoltavan veroprosentin nostoa.

Harvoin puutun sosiaalisen median keskusteluihin, mutta silloin kirjoitin viestiketjuun, että se on sitten maailman napaan korotettu. En ole kuullut, että kuntaveroja oltaisiin kovin helposti missään laskettu.

Mäkynen piti prosentin laskua aivan mahdollisena seuraavina vuosina. Taisin lisätä, että otapa kunnan tai kaupungin organisaatiosta se pois, mikä sinne on kerran annettu. Siitä syntyy itku ja hammasten kiristys.

No, miten kävi?

Piirrän jumalattoman suuren ristin askarteluhuoneeni takaseinään, kun Vaasan veroprosentti laskee taas 20:een. Ja sitä esittää vaikkapa Matias Mäkynen.

Järkevä suunta

Verokeskustelu on nyt muutenkin ajankohtainen. Suomalaisten tulot ja maksamat verot julkaistiin maanantaina.

Ennen puhuttiin kateuskalentereista, mutta nyt suhtautuminen tulorekisterin julkaisuun on muuttunut. Rikkaita ei varsinaisesti rakasteta, mutta heidän hyötynsä tunnustetaan.

Suomi ei pyöri ilman veroja ja jokainen veroeuro menee tavallaan meidän yhteiseen kassaan. Rikas ihminen on myös köyhän onni, eikä välttämättä riistäjä.

Muutama vuosi sitten Vaasassa kulki tyyppi, joka naarmutteli parkissa olevia arvoautoja. Kaveri jäi kiinni ja selitti, että rikkaat v..ttaa, tai jotain siihen suuntaan.

Hän ei varmaan osannut järkeillä, että yhdestä arvomersusta valtion saama autovero voi olla samansuuruinen, kuin hänen nauttima vuosittainen toimeentulotukensa.

Pientä säätöä vailla

Verot ovat siis sekä hyvä että huono asia. Niitä pitää osata kerätä taiten, että ne tuovat parhaan tuoton. Jokainen ymmärtää, että korotuksissa kulkee jossakin raja, jolloin kassan kiliseminen lakkaa.

Rikkaaksi ei tulla, jos ei ole tarpeeksi fiksu. Fiksu ihminen kyllä tajuaa milloin häntä ryöstetään ja keksii keinot sen estämiseksi. Silloin ovat kaikki niin sanotusti lirissä.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen totesi maanantaina tv-uutisissa, että pääoma- ja yritysvero ovat Suomessa hyvässä kuosissa, ne tuottavat hyvin, mutta ansiotulojen marginaalit pitäisi vielä korjata kohdalleen.

Vesa Koivumäki