Kaksi tapaa välttää konkurssi

Pohjalaisen toimitalossa ja Wärtsilässä kadehditaan Vaasan kaupunkia. Vaasa voi lykätä suuret rakenteelliset muutokset nostamalla veroprosenttia, Pohjalaisessa ja Wärtsilässä jaetaan ihmisille lopputilejä.

Vaasan valtuusto nosti maanantaina tuloveroa puolella prosenttiyksiköllä, kuten viimekin vuonna. Vasemmistoliitto olisi nostanut enemmänkin, jota mieltä oli myös osa demareista viime viikon lehtijutun mukaan.

Perusteluna oli, että näin Vaasa välttyisi lomautuksilta. Mitä luulette valtuutetut, miltä täällä lehtitasossa ja Wärtsilässä tuntuu maksaa ensi vuonna korkeampaa veroa siitä, että kaupungin työntekijät eivät joudu pakkolomalle.

Toki kaupunkikin on tehnyt yt-kierroksensa ja sanonut irti 25 työntekijää. Kovin oli harva kampa 5 862 henkilön työyhteisössä, sillä vajaan 300 hengen Ilkka-Yhtymässä irtisanottiin maanantaina yksi enemmän, 26 työntekijää.

Wärtsilän Vaasan tehtaalta sai lähteä 75 työntekijää. Siellä on hommissa runsaat 3 000 henkeä. Pääluottamusmies kuvasi tilannetta sanoin ”ihan hirveä määrä.”

Helpoin ratkaisu

Vaasa siis menee kaupunkilaisten kukkarolle. Verot on pakko maksaa, mutta moottoreita ja lehteä ei ole pakko tilata, eikä tilaushintoja voi noin vain nostaa.

Alan olla toisen Kauhavan pojan, Henrik Gräsbeckin, kanssa samaa mieltä: Vaasan talous on hoidettu päin persettä. Kaupunki on tilanteessa, jossa vuodessa pitää kuroa kymmenien miljoonien alijäämä umpeen.

Wärtsilässä ja Ilkka-Yhtymässä hallitus kääntää kurssin pienemmästäkin syystä, vaikka tuloksena on henkilökohtaisia tragedioita. Osa uhrataan, että firma säästyy ja loput työntekijät saavat jatkaa töitä.

Vaasan kaupungin johdolla eikä valtuustolla ole tähän munaa. Vaasa-laiva uppoaa ja kaikki kannella olijat sen mukana. Tukholman edustan tapahtumat 10. elokuuta 1628 voidaan filmatisoida nylkyaikaan, vaikka Esa Siltalopin toimesta.

Osattava varautua

Vaasan johto vastaa syytöksiin, että ”mutta kun valtio sitä ja valtio tätä...” Kyllä, valtion homma on poukkoilevaa, mutta johto nauttii muita suurempaa palkkaa siksi, että se ennakoi, murehtii asioita enemmän kuin muut.

Tasan eivät mene onnen lahjat, sanotaan osuvasti. Jotkut ovat töissä dynaamisessa työyhteisössä, siinä on vaaransa, jotkut taas Vaasan kaupungilla.

Vesa Koivumäki