Charmikas ravintolaruuan juhla

Ulkona eli ravintolassa ruokailu koetaan Suomessa kalliiksi ja turhan hienostelevaksi tavaksi. Kuoripäälläperunat, läskisoosi, näkkileipä ja maito maistuvat kotona keittiön pöydällä paremmin.

Tätä kärjistystä lähti Ikkuna yhdessä paikallisten keskeisten vaasalaisten ravintoloiden kanssa muuttamaan kahdeksan vuotta sitten. Ravintolaan voi mennä syömään hyvin ilman juhlaakin, ja edullisesti.

Sanoma meni läpi, ainakin kampanjaviikonloppuna eli Ikkuna-festivaalien aikana. Ravintoloissa on ollut ruokailijoita niin, että kaikille ei ole aina ollut edes tilaa. Tapahtumaa odotetaan.

Ensi perjantaina ja lauantaina Ikkuna-festivaalissa on mukana 15 vaasalaista ravintolaa. Jo viime viikolla ensimmäisen kerran julkaistut menut ovat puhki luettua kamaa. Ihmekö tuo, kolmen ruokalajin Ikkunamenu maksaa 29 euroa ja Ikkuna-annos 19 euroa.

Ravintolat ovat taas panneet parastaan menuja laatiessaan. Tarkoitus on laittaa Vaasan ravintolaelämään Remu Aaltosen sanoin ”höpinää töttöröön” ja siinä festivaali on ajanut asiansa.

Hillittyä charmia

On mielenkiintoista todeta, miten erilaisia kaupunkeja Vaasa ja Seinäjoki ovat, vaikka molemmat kuuluvat perinteiseen Etelä-Pohjanmaahan. Ihmisillä on yhteiset juuret, mutta erilainen maku.

Vaasassa menestyy ravintolaruokaan keskittyvä kaupunkitapahtuma ja Seinäjoella puree paremmin kapakkakulttuuriin pohjautuva tapahtuma. Siellä pitää olla menoa ja meininkiä.

Vaasassa ihmiset käyvät syömässä hyvin, mutta siihen se usein jääkin. Seinäjoella juhlat alkavat siitä, missä ne Vaasassa päättyvät.

Pohjalaisessa ja Ilkassa vertailtiin vaasalaisten ja seinäjokelaisten ostoksia Alkosta. Täällä juodaan viinejä ja Seinäjoella väkeviä. Tämä jo kertoo yllättävän paljon.

Vaasassa ei kannata matkia naapurikaupungin tapahtumia, vaikka välillä harmittaakin kateellisena lukea suurista kävijämääristä. Juhlitaan me hillitysti, hyvä ruuan, perheen ja ystävien parissa.

Toki, jos hyvän viinipullon jälkeen alkaa tanssijalka vipattaa, löytyy Vaasasta musiikkiakin: Teatro, Littlepub ja O´Malley´s ovat ainakin varautuneet tähän.

Silakka kunniaan

Viikonloppu Vaasassa ei keskity ainoastaan ravintolaruokaan, sillä rannassa järjestetään ties monenko kerran Silakka- ja siikamarkkinat. Kala on vaasalaisten herkkua.

Silakan esiin tuominen on aiheellista, sillä se on nykyään kovin aliarvostettu ruokakala. Sitä pyydetään minkinrehuksi, vaikka silakkapihvit maistuvat kyllä minullekin.

Vesa Koivumäki