Pääkirjoitus: Vuoden mukavin päivä

Se on sitten taas sunnuntaina: äitienpäivä. Päivä on yksi vuoden mukavimmista päivistä, miehillekin. Silloin laitetaan äidille tai mummille aamupala, ojennetaan äitienpäiväkortit ja otetaan iisisti, ruokailuun saakka.

Sapuska onkin päivän vaativin tehtävä, ellei sitten vie päivänsankaria tai sankareita ulos syömään. Ilta on yleensä vapaata, leppoisaa ja rentoa yhdessäoloa.

Meille miehille äitienpäivä on erityinen myös siksi, että silloin pelataan jääkiekon MM-kisoja. Rauhallisen päivän päätteeksi syke nousee sopivasti, semminkin jos Leijonat pelaa. Nyt ei pelaa.

Se on hyvä. Vuonna 1995 pelattiin Tukholmassa MM-finaali, viikkoa ennen äitienpäivää. Silloin vietimme keskimmäisen lapsen synttäreitä, ja ne juhlat karkasivat ihan lapasesta – isän ja vähän vieraidenkin osalta.

Normaalisti olisi ollut outoa, että päivänsankarin isä hyppii olohuoneen sohvalla ja huutaa. Sen hetken muistan yhtä hyvin kuin Estonian uppoamisen ja kaksoistornien kaatumisen.

Välittäminen tärkeää

No, jokainen viettää äitienpäivää ja muitakin juhlia parhaaksi näkemällään tavalla. Yhdessäolo ja välittäminen ovat silloin avainsanoja. Silloin kaikki saavat tuntea itsensä tärkeäksi.

Tänä vuonna MM-kiekko ei häiritse äitienpäivän ohjelmaa. Mielenkiintoinen Iso-Britannia–Kanada -ottelu pelataan vasta iltauutisten jälkeen. Samoin lauantain Slovakia–Suomi, jos käy niin, että äitienpäivän tervehdyskäynnille mummin luo lähdetään päivää aikaisemmin.

Hyvin on siis kansainvälinen jääkiekkoliitto osannut tehdä otteluohjelman tänä vuonna. Siitä huolimatta väsäsin pelastuspaketin, jos kuitenkin nyt tai ensi vuonna tärkeä tapahtuma ja tärkeä ottelu sattuvat päällekkäin.

Tein yleispätevän MM-lätkähaastattelun, jonka pitäisi sopia Leijonien jokaiseen otteluun. Sillä lähtee pahimmat kutinat, jos ei pääse telkkarin ääreen.

Pelastuspaketti

Millä kaatuu Kanada tänään?

Pelataan vaan omaa peliä.

Eka erän jälkeen 1–0 Kanadalle. Millä mielellä?

Kaveri tulee kovaa. Ei mitään, lisätään vaan luistelua.

Tasoitus tuli hyvään paikkaan. Onneksi olkoon!

Vellu pisti nappisyötön.

Mitä parannettavaa jäi kolmanteen erään?

Pieniä asioita. Kiekkoa maalille, kyllä se sieltä tulee.

Turpaan tuli? Mitkä tunnelmat?

Liikaa jäähyjä ja helppoja maaleja.

Tai

Kanada kaatui. Hienoa!

Onhan tää ihan uskomaton porukka.

Vesa Koivumäki