Pääkirjoitus: Viikko toivoa täynnä

Vaasassa, vai pitäisikö sanoa Vaasan seudulla, tapahtuu. Mustasaari päätti vihdoin aloittaa liitosneuvottelut Vaasan kanssa.

Nyt on tarkka paikka, ettei lopputulosta sössitä. Vaikka Vaasa ei ole vielä virallisesti päättänyt, että se vastaa kutsuun myöntävästi, varovaisuuden voi jo aistia.

Vaasassa on hiertänyt Vaasanseudun Areenat -kuntayhtymän hallituksen paikkajako. Ne menevät Mustasaaren kanssa tasan, vaikka Vaasa maksaa pääosan kuluista.

Vaasa esittänee uudeksi paikkajaoksi 6–4, mutta täällä ei olla aivan varmoja esityksen ajankohdasta. ”Meillä on suuret kuviot meneillään, ja tilanne on herkkä”, sanoi Lars-Erik Wägar.

Hän on kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja, eli sen tahon, joka esittelee asian kaupunginhallitukselle.

Vaasan RKP on myös kutsunut kaupungissa ilmestyvien lehtien päätoimittajat keskustelutilaisuuteen. Aiheena on mikäs muukaan kuin ruotsin kieli.

Kutsun yhdeksi syyksi kerrottiin tilanne Mustasaaren kanssa. Nyt ei kai pitäisi meuhkata Vaasan suomenkielisen profiilin nostamisesta. No, sitten näemme.

Eli, Mustasaarella näyttäisi olevan neuvotteluvaltit käsissään.

Seinäjoki huolestui. Ilkan päätoimittaja Satu Takala pureutui sunnuntaina Vaasan ja Mustasaaren neuvotteluihin.

Hän uumoili, että Seinäjoella katsotaan tumput suorana rannikon naimakauppaa ja toivotaan salaa mielessä, että homma menisi kiville.

Yhdistymisen myötä Vaasasta tulisi suurkaupunki kymmenen Suomen suurimman kaupungin joukossa. Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki vähätteli asiaa Pohjalaisessa.

”En tiedä, onko sillä sellaista merkitystä, mitä luullaan olevan”, Rasinmäki sanoi.

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista, sanoisin. Seinäjoki on kyllä hanakasti liitellyt naapurikuntia itseensä. Nurmon jopa vastoin kansanäänestyksen selkeää vastustavaa tulosta.

Kansanäänestyksestä Takala veikkasikin varminta kompastuskiveä Vaasan ja Mustasaaren liitolle.

Ihme ja kumma. Puhuin alussa monikossa, että täällä tapahtuu. Toinen suuri edistysaskel oli akkutehtaan tontti lentokentän taakse. Sinne saa rakentaa tehtaan vaikka ensi vuonna.

Mitä Vaasassa on tapahtunut? Muistamme, miten kauan kesti IKEAn, Prisman ja Citymarketin tontin kanssa. Nyt syntyi valtava tehdasalue kivenheiton päähän vajaassa vuodessa.

Vieläpä yhdessä Mustasaaren kanssa.

Vesa Koivumäki