Pääkirjoitus: Vastuu on myös asukkailla

Hieman kadehtien luen juttuja Suomen kaupunkien rantarakentamisesta. Viimeisimpänä vastaan tuli Helsingin päätös rakentaa merellinen asuinalue Hernesaareen.

Hernesaari jatkaa Jätkäsaaren, Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan linjaa. Helsingissä rannat vapautuvat muun muassa satamilta, telakoilta ja teollisuudelta.

Samaa kehitystä on Vaasassa, mutta enempi vapautumisen kannalta. Mansikkasaaren telakka ja Höyrymyllyn siilot kököttävät yhä paikallaan, asuntoja niiden tilalle ei ota syntyäkseen.

Rantaan on toki rakennettu, Vaasan Sähkön toimisto, moottorilaboratorio, yliopisto, mutta jos joku sanoo samassa lauseessa ranta ja asunto, alkaa valittaminen.

Syyn siihen saa jokainen miettiä itse. En sano sitä rumaa sanaa suomalaisesta perisynnistä.

Näytön paikka. Nyt olisi ryhdistäytymisen paikka sillä hiljaisella enemmistöllä, jonka mielestä Vaasa voi kasvaa merelle päin. Vastustajat kyllä osaavat täyttää ilmatilan mielipiteillään, vaikka vähemmistössä ovatkin.

Vaskiluodon kehittäminen alkaa tänä vuonna osayleiskaavalla, ja aiheesta on avattu asukaskysely Vaasan kaupungin verkkosivuilla. Kysely on avoinna tämän kuun loppuun saakka.

Kyselyllä selvitetään asuntorakentamisen mahdollisuudet Vaskiluodossa. Edellinen yritys Vaskiluodon rakentamiseksi kaatui valituksiin ja huonoon valmisteluun, koska valitukset menivät läpi.

Tällä kertaa ei saisi epäonnistua. Onnistumiseen tarvitaan myös kaupunkilaisia. Mikään muu kasvava kaupunki Suomessa ei jättäisi Vaskiluodon kaltaista mahdollisuutta käyttämättä.

Kohtalon hetket. Näillä näppäimillä alkavat myös neuvottelut Vaasan ja Mustasaaren yhdistymisestä. Vaasassa on jo neuvottelijat valittu, ja Mustasaaressa alkavat keskustelutilaisuudet.

Näissä kyläkokouksissa päätetään pitkälti myös Vaasan ja koko Vaasan alueen kohtalo. Jäämmekö jalkoihin, vai vieläkö Vaasasta on kymmenen suurimman kaupungin joukkoon.

Lienee turha todeta, että liitoksen vastustajat ovat nyt liikkeellä Mustasaaressa. Heidän pelkonsa kuntaliitoksen tuomista uhista on varmasti aito, ja sitä vastaan voi käydä vain asiallisilla faktoilla.

Tässäkin on kuntalaisten aktivoitumisen paikka. Parhaiten kuulijoihin uppoaa järkevä puhe yleisön joukosta. Poliitikkojen puolet jo tiedetään.

Kaverit kehässä? Merja Kyllönen kutsuu Nils Torvaldsia presidenttitenteissä Nikeksi. Onpa somaa – Mertsi.

Vesa Koivumäki