Pääkirjoitus: Vallan vahtikoiraa tarvittiin

Viime viikolla vietettiin sananvapauden päivää. Kuin tilauksesta tuli samaan aikaan todistettua, kuinka tärkeä on sananvapaus, vapaa ja valpas lehdistö.

Niille, jotka väittävät, että lehtiä ei ole uskominen ja että ne ovat täysin turhia, tuli muistutus siitä, kuinka väärässä he ovat. Enkä puhu nyt Syyriasta, Kiinasta, Venäjästä ja Amerikasta, vaan meistä vaasalaisista ja Pohjanmaan asukkaista.

Pohjanmaan tulevan maakunnan valmisteluryhmään oli valittu 13 RKP:n edustajaa ja vain yksi kokoomuslainen ja yksi keskustalainen edustaja. Tuskin tarvitsee edes sanoa, miltä jakauma näytti.

Sanomalehti Pohjalainen nosti asian esille, ja siitä syntyi sellainen paine, että Pohjanmaan liitto ja RKP joutuivat taipumaan. Ensin päätettiin lisätä muiden puolueiden edustusta ja lopulta panna koko ryhmä uusiksi.

Mikä muu taho olisi asiaan puuttunut? Tai jos olisikin, olisiko sillä ollut harteita viedä asiaansa eteenpäin. Pohjalainenkin sai ensin ylimielisiä vastauksia ihmettelyynsä, mutta se ei antanut periksi, ja sitä luettiin.

Ilman paikallista tutkivaa journalismia RKP:n harjoittama valtapolitiikka, vain marginaalisella (51–49 %) kielienemmistöllä, olisi jatkunut.

Pohjalainen kyseli myös muista maakunnista, kuinka niissä on toimittu valmisteluryhmien kanssa. Niissä valmisteluun olivat päässeet mukaan kaikki jo alusta alkaen.

Toivottavasti pohjalaiset muistavat tämän. Vallan vahtikoiraa tarvitaan myös meidän nurkallamme, vaikka sitä on helppo haukkua milloin mistäkin asiasta – sarjakuvista lähtien.

Pohjanmaa ei voi menettää omaa suomenkielistä sanomalehteään – ilmestyi se sitten paperisena postilaatikkoon tai vaikkapa vain puhelimen ruudulle rullattavaksi.

Ikkuna kuuluu samaan lehtikonserniin Pohjalaisen kanssa, mutta tämä kirjoitus ei johdu siitä. Kaupunkilehdellä ei ole rahkeita täysipäiväiseen vahtityöhön. Siksi komppaamme Pohjalaista – kuten myös Vasabladetia.

Oikeudenmukainen yhteiskunta on lehdistön yhteinen asia, ja sen pitäisi olla myös kansalaisten asia. Siksi toivon, että ne, jotka nyt toivottavat perinteisen lehdistön hevon kuuseen, miettisivät asiaa kaksi kertaa.

Mielipiteitä voi tulla kertomaan myös tänne, Hietasaarenkatu 19:n lehtitaloon. Minä lupaan kuunnella, enkä ole huomannut, että Pohjalainenkaan olisi kriittisiä lukijoitaan kadulle heittänyt.

Menestyvä ja viihtyisä Pohjanmaa on yhtälailla täkäläisen lehdistön kuin asukkaidenkin tavoite.

Vesa Koivumäki