Pääkirjoitus: Vaasan yleisövarmin tapahtuma

Vaasan on hieman arvaamaton paikka tapahtumien järjestäjille. Sen sai kokea viime viikonvaihteessa Wasa Opean Air, joka toi Pet Shop Boysin Elisa-stadionille. Maailmanluokan tähti ei vetänytkään stadionia tupaten täyteen.

Vaasassa on kuitenkin yksi yleisövarma tapahtuma. Ei väliä, satoi tai paistoi, oli kuuma tai kylmä, kaupunki on aina täynnä ihmisiä. Se menestyy vieläpä ilman tähtiartisteja.

Se on Tietenkin Vaasan Taiteiden yö, joka järjestetään taas torstaina. Hauskinta tapahtumassa on se, että ohjelman tekevät kaupunkilaiset itse. Tavalliset naapurinrouvat ja -herrat, nuoret ja lapset.

Moni, joka ei lähtisi suurin surminkaan katsomaan maailmankuulun artistin konserttia stadionille, ei voi kuvitella, että jättäisi vaikkapa työkaverin, sukulaisen tai oman lapsen esityksen väliin.

Aikamoinen paradoksi. Tuleeko joka tuutista niin paljon tylsyyteen asti hiottua taidetta, että todellisten amatöörien tuotanto alkaa olla harvinaista herkkua.

Taiteiden yön ohjelmassa on särmää ja rosoisuutta, mutta ennen kaikkea aitoutta. Sitä ilmiselvästi kaivataan.

Oiva ajankohta. Elokuun toinen viikko on myös ajankohtana ihanteellinen, varsinkin Vaasassa, joka tyhjenee kesäksi. Elokuu tuo ihmiset takasin kaupunkiin, työt ja koulut alkavat ja ilmat viilenevät – jos viilenevät.

Taiteiden yössä tavataan tuttuja, vaihdetaan kuulumisia, istutaan terassilla ja käydään tietysti seuraamassa tarkoin valittuja tapahtumia tai näyttelyitä, joita riittää joka lähtöön.

Taiteiden yö on taiteiden harrastajille tärkeä näytön paikka. Missään muualla ei ole tavalliselle tallaajalle samanlaista yleisöpotentiaalia tarjolla. Voi vain kuvitella sitä tuntimäärää, joka tämänkin vuoden esitysten eteen on käytetty.

Esiintyjien kannalta katsottuna on hienoa että vaasalaiset ovat kiinnostuneita kanssaihmistensä harrastuksista ja henkisistä saavutuksista. Niitä on Vaasassa paljon, kuten tulette huomaamaan.

Mukana menossa. Ikkuna on mukana Taiteiden yössä, kuten viime vuonna yhdessä Pohjalaisen kanssa. Toimittajat vieraineen nousevat torilavalle leppoisissa tunnelmissa.

Toimittajia syytetään, eikä aivan suotta, että elämme saavuttamattomassa norsunluutornissa. Nyt voitte todeta, että leipää mekin syömme, jännitämme ja hassuttelemme, ja tykkäämme muustakin kuin ryppyotsaisten ikävien juttujen kirjoittamisesta.

Vesa Koivumäki