Pääkirjoitus: Vaasan Veden tosi paha töppäys

Tein sunnuntaina kävelylenkin kaupungin ja Onkilahden rannalla ja kyllä alkoi suututtaa. Varsinkin Palosaaren sillan kohdalla, kun nenään lehahti ulosteen haju.

Onkilahteen oli päässyt ainakin viikon ajan viemärivettä, eikä kukaan ollut huomannut mitään. Vasta, kun uimarannoilta otettiin vesinäytteitä, havahduttiin.

En ole asiantuntija, mutta pienemmistäkin päästöistä tehdään poliisitutkintoja. Pitäisin Vaasan Veden kömmähdystä ympäristörikoksensa.

Vai onko niin, että kaupungin firma saa paskata kaupungin rantoja ja pääsee pälkähästä pelkällä pahoittelulla. Korvaustuomiossa rahat kulkisivat vain kaupungin toisesta taskusta toiseen taskuun.

Suurkatastrofi lähellä. Kesä oli helteinen, ja oli onni onnettomuudessa, että rankkasateita ei tullut heinäkuussa. Putket olisivat menneet tukkoon jo silloin ja Vaasan rannat olisi suljettu koko kesäksi. Nyt meni sivu suun vain pari helteistä päivää.

Vaasaa on markkinoitu merelliseksi kaupungiksi, eikä suotta, ja siksi punakeltaiset nauhat uimarannoilla näyttävät irvokkailta. Turha syyttää hanhia rantojen sulkemisesta, kun vika on oma.

Ikkunakin on koittanut hehkuttaa, että Vaasan rannoilta ja vesistä saa hyvin kalansaalista. Kalastusseurat ovat upottaneet jäihin joulukuusia kalojen kutupaikoiksi ja istutuksia on tehty.

Nyt laitureilla on kalastuskieltokyltit ja enkä osaa sanoa, maistuuko Onkilahden ahven hyvältä ensi keväänäkään. Ajatus siitä, missä soosissa ovat talven uineet, voi vaikuttaa myös ruokahaluun.

Uusia rantaravintoloita. Vaasan rannoille on tullut uutta elämää ja puistoja. Faros, sisäsataman terassi ja ensi kesänä toivottavasti laituriravintola Bryggankin on paikallaan.

Olisi tietysti ollut kiva, jos Faros ja Strampen olisivat olleet auki, mutta ymmärrän sunnuntain asiakastilanteen ja työvoimakustannukset. Turistit eivät ymmärrä.

Merenrantakaupungin tuntua. Vaasan viheryksikkö on tehnyt hienoa työtä Onkilahden rannoilla. Molemmin puolin on laajoja puistoja ja leikkipaikkoja. Niissä on tilaa virkistäytymiseen.

Rantojen ylisuojelulla voidaan helposti tappaa niiden viihtyvyys ja käyttö, mutta nyt Vaasassa ollaan ainakin menossa oikeaan suuntaan.

Kaupungin puolella rannat alkavat kiinnostaa, on tekemistä, toimintaa ja ravintoloita. Toisin, kuin esimerkiksi Vaskiluodon niin kärkkäästi varjelluissa risukoissa.

Vesa Koivumäki