Pääkirjoitus: Vaasan seutu on näivettymässä

Ennusteen mukaan Vaasan seutu näivettyy ja alueen väkimäärä vähenee vuoteen 2040 mennessä. Seinäjoen seutu kasvaa ja ohittaa Vaasan. Tähän tulokseen on tullut aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

Se ei ole mikään pilipalitoimisto. Sen asiantuntijana toimii arvostettu aluetutkija Timo Aro ja tutkimusta siteerattiin laajasti kaikissa valtakunnallisissa tiedotusvälineissä.

Tutkimuksen toivosi tulevan vahvemmin esille, kun keskustellaan Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta. Nyt ei puhuta kylien, vaan koko Vaasan seudun tulevaisuudesta. Jos alue ei menesty, eivät menesty kylätkään.

Seinäjoki kasvaa imemällä omilta laita-alueiltaan asukkaita keskustaan, mikä sekään ei ole paras vaihtoehto, mutta Vaasa kilpailee pääasiassa pääkaupunkiseudun kanssa.

Tutkimuksen mukaan väestö keskittyy tulevaisuudessa kolmelle kaupunkiseudulle. Ne ovat Helsinki, Tampere ja Turku. Sitten tulevat Oulu, Jyväskylä ja Kuopio.

Helsinki yksin asuttaa kolmasosan Suomen väestöstä vuonna 2040. Siinä on Vaasalaisille haastetta kyllikseen. Me täällä riitelemme kuntarajasta Purolan ja Sepänkylän välissä.

Yhdessä enemmän

Kaksinapainen Pohjanmaa ei ole hyvä asia. Nyt Vaasa ja Seinäjoki taistelevat lilliputtisarjassa molemmat kahden prosentin väestöosuudella. Yhdessä ne nousisivat viidenneksi suurimmaksi alueeksi Suomessa.

Yhteistyö ei kuitenkaan ota luonnistuakseen. Vaasalla on ylpeytensä entisenä Vaasan läänin pääkaupunkina ja Seinäjoki tietää tätä vauhtia kohoavansa koko Pohjanmaan ykköseksi.

Ennusteen mukaan vuonna 2040 Vaasan seutukunnassa asuu enää 98 719 ihmistä, mutta Seinäjoen ympäristössä 120 889. Kaupungeissakin on muutos tulossa. Vaasassa miinusta 270 ja Seinäjoella plussaa 4 194 asukasta.

Näitä ennusteita ja lukuja luetaan myös Helsingissä. Valitettavasti.

RKP:n vastuulla

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand sanoo tutkimusta amatöörimäiseksi, koska sieltä puuttuu Laihia. Hän ei pane painoa staattiselle tutkimukselle.

Eipä tietenkään. Strand edustaa maakunnan valtapuolue RKP:ta, jolla olisi valta oikeasti asettaa MDI:n tutkimus naurunalaiseksi.

Kuitenkin juuri RKP tuntuu olevan se vanhaan takertunut taho, joka suojelee sekä maallisia että henkisiä rajoja hamaan loppuun saakka. RKP kaataa kuntaliitoksen, jos sen joku kaataa.

Vesa Koivumäki