Pääkirjoitus: Vaasan oma poika arkkipiispaksi

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispan valinta tuotti yhden yllätyksen. Arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma onkin Vaasan poika, ei Seinäjoen.

Tämä on varmasti kirkon asioista paremmin selvillä oleville ollut itsestään selvä asia, mutta pelkästään tiedotusvälineiden varaan jääneelle maallikolle ihan uutta ja yllättävää.

Tapio Luomaa mainostettiin vaalin aikana muun muassa Seinäjoen seurakunnan pitkäaikaisena kirkkoherrana. Totuus paljastui vasta valinnan jälkeen Pohjalaisen jutusta.

Tapio Luoma on kasvanut ja käynyt koulunsa Vaasassa. Vanhemmat asuvat yhä Teeriniemellä. Uusi arkkipiispa, kirkon johtaja, on monelle vaasalaiselle naapurin poika.

Pannaan haisemaan. Viime viikkoina on puhuttu Ylen jääkäri-gatesta ja sen myötä Vaasan vähättelystä sekä kaupungin painoarvon puutteesta valtakunnan mediassa. Eikä ole hyvältä näyttänyt.

Sanotaan, että omakehu haisee, mutta niin sen pitääkin. Vaasassa ollaan liian fiinejä, ja siksi jäämme varjoon, varsinkin silloin, kun Seinäjoki aloittaa rummutuksensa. Siellä ei hajuhaittoja hävetä.

Tapio Luoma tuskin pystyy virkansa puitteissa Vaasaa paljonkaan jeesaamaan, eihän Ylen vaasalaisesta toimitusjohtajasta Lauri Kivisestäkään ollut apua jääkärien paluujuhlan uutisoinnissa.

On kuitenkin aina hyvä, kun nimi mainitaan, myös kaupungin kohdalla. Yritetään jatkossa aina muistaa, että ”arkkipiispahan on meidän omia poikia”.

Tasapainoilua. Tapio Luoma ei suostunut Pohjalaisen otsikossa leimautumaan konservatiiviksi, mutta Ylen haastattelussa hän sanoo, ettei kirkko voi uudistua joka sukupolven mielen mukaan.

Siinäpä se arkkipiispan yksi vaikeimmista ongelmista taitaakin olla. Kirkon sanoma pohjautuu tuhansia vuosia sitten tapahtuneisiin asioihin, eivätkä ne siitä miksikään muutu. Soveltaminen tähän päivään on hankalaa.

Toisaalta kirkon pitäisi olla tässä päivässä. Selkeintä olisi liputtaa reilusti jommankumman puolesta, raamatun tai nykymenon. Sitä ei voi tehdä, joten kirkko tasapainoilee siinä välissä.

Lehtimiehenä tunnen kohtalonyhteyttä Tapio Luoman ja hänen kirkkonsa kanssa: molemmilla on edessään vääjäämätön, niin paperisanomalehdellä kuin kirkollakin – lukija- ja kuulijakunnan hiipuminen.

Suora kansanvaali. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään kuulemma UMK-tyylillä. Ehdolla on vain Paavo Väyrynen, ja kansa saa äänestää, minkä puolueen riveistä hänet valitaan.

Vesa Koivumäki