Pääkirjoitus: Vaasa vaa´ankielen asemassa

Lähestyvät eduskuntavaalit satavat Vaasan laariin. Kasitie pääsi runkoverkkoon, laiva ja laivan tuleva rakentaja saavat valtiolta rahaa, tosin jos rakentaja on suomalainen telakka.

Vaasalaisten kokoomuslaisten hätäsanoma on kiirinyt perille: Mayday, mayday, me hävitään nämä vaalit, jos ei sairaalan pudottamista kolmoskategoriaan paikata.

Vaasa saattaa olla ratkaisevassa asemassa siinä, kuka Suomea johtaa vaalien jälkeen seuraavat neljä vuotta. Sdp:n ja kokoomuksen kisa ykköspaikasta on tiukka, vaikka gallupit näyttävät muuta.

Gallupjohtajan suosio tippuu uurnilla, kuten vaikkapa neljä vuotta sitten keskustan ja sitä ennen kokoomuksen. Nyt sdp ja kokoomus kuitenkin keikkuvat suosiossa virhemarginaalin sisällä, joten kisa on kova.

Nyt Vaasankin ääniä tarvitaan, niin kokoomuksessa kuin demareissa. Suomen suunta saattaa ratketa juuri täällä. Keskusta lienee jo tippunut pääministerikisan kelkasta.

Rokkarit piilossa. Matkailu avartaa, vaikka sitten vain Seinäjoelle. Kävin katsomassa Seinäjoen kaupunginteatterin Tästä asti aikaa -musiikkinäytelmän.

Aivan ensiksi pitää kertoa, ettei tarina liity Pauli Hanhiniemeen tai Kolmanteen naiseen, vain musiikki on Hanhiniemen käsialaa, ja hänen äänensä kuuluttaa näytelmän alkavaksi.

Juoni on aika tökerö rakkaustarina ja nykypäivän syrjäytyneiden ihmisten tarina, joka on sovitettu laulujen sanoihin. Siinäpä se ongelma olikin, minulle, joka pidän Hanhiniemen musiikista.

Seinäjokelaiset olivat tehneet suuuuren synnin piilottamalla bändin, Ristilän Ruutupaidan, kulissien taakse. Rokkariukot näimme vain vilaukselta, yhden loppukumarruksen verran.

Nämä Ruutupaidat olivat sentään koko esityksen parasta antia. Ottaisivat Seinäjoella oppia Vaasasta ja näyttäisivät myös soittajat.

Harmaa hyöky. Toinen havainto oli se, että ilman eläkeläisiä, tuota laajenevaa harmaata massaa, olisivat teattereiden katsomot puolillaan niin Vaasassa, Seinäjoella kuin muuallakin.

Suomessa murehditaan väestön ikääntymistä, mutta kulttuuri saa olla siitä iloissaan. Harmaa sakki täyttää teatterit, näyttelyt ja jopa Raskasta joulua oli Vaasassa aika harmahtava, kerrotaan.

Palosaaren pulma. Palosaarella suljettiin koulu, koska siellä ei ole tarpeeksi lapsia. Nyt sieltä suljettiin R-kioski, koska ei ole asiakkaita tarpeeksi. Asukkaiden ei ehkä olisi kannattanut vastustaa kerrostalojen rakentamista.

Vesa Koivumäki