Pääkirjoitus: Väärä luku väärälle riville

Viime viikon lopulla elettiin jännittäviä hetkiä, kun korkeakoulut ilmoittivat yhteishaun tulokset eli opiskelemaan päässeiden nimet.

Itä-Suomen yliopistossa kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä. Inhimillisen virheen vuoksi tieto valituksi tulemisesta lähti 71 sellaiselle opiskelijalle, jotka olivat varasijoilla. Tiedon luokanopettajakoulutukseen valituksi tulemisesta piti lähteä 32 opiskelijalle, mutta se lähtikin 103:lle. Heistä 22 ehti ottaa paikan vastaan.

Väärälle riville tuli väärä luku, yliopistosta kerrottiin.

Tämän kevään yhteishaussa korkeakouluihin haki noin 150 000 opiskelijaa, ja paikan sai hieman alle 50 000, eli noin joka kolmas. Opiskelupaikoista käydään siis kovaa kamppailua.

Ei ole ihme, että monet Itä-Suomen yliopistoon hakeneista vahvistivat opiskelupaikkansa heti, kun tieto sen saamisesta oli tullut.

MTV haastatteli helsinkiläistä nuorta naista, joka oli saanut virheellisen tiedon valituksi tulemisesta. Hän oli saman tien irtisanonut asuntonsa ja työpaikkansa ja alkanut suunnitella muuttoa Joensuuhun.

Harva toimii yhtä nopeasti ja tehokkaasti. Mutta kuinka usein tulee kyseenalaistettua oppilaitoksen myönteinen päätös?

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo, että kun viranomainen tekee myönteisen päätöksen, siihen pitää voida luottaa.

Toisin oli tällä kertaa. Virheellinen tieto opiskelupaikasta oli kuin huono aprillipila.

Muistan vielä varsin hyvin kymmenen vuoden takaisen tilanteen, kun sain ilmoituksen Vaasan yliopistoon pääsemisestä. Olin kesätöissä, ja siskoni soitti kesken päivän, että minulle on tullut paksu kirje. Ennen sitä oli tullut muutama ohut kuori, joten fiilis oli niin voitokas, että töissä oli pakko tuuletella.

Jos tuossa vaiheessa olisi vedetty matto jalkojen alta pois, olisi kolaus ollut kova.

Yleensä en haikaile takaisin siihen aikaan, kun asioita ei voinut hoitaa sähköisesti. Tässä tapauksessa virheen mahdollisuus olisi kuitenkin ollut huomattavasti pienempi, jos valintojen tulokset olisi lähetetty hakijoille paperisina.

Nykymaailmassa nopeus on tiedonkulussa valttia, mutta tällaiset tapaukset vievät nopeudelta uskottavuutta. Toivottavasti virheestä opitaan, ettei vastaavaa tapahdu jatkossa. Nuorten mielenterveys on muutenkin koetuksella kevään koesuman ja pääsykoeluku-urakan jälkeen.

Elina Levijoki