Pääkirjoitus: Vaalit menivät melkein putkeen

Eduskuntavaalit menivät odotetusti Vaasan osalta. Paremminkin olisi voinut mennä, mutta kolmea kansanedustajaa voidaan pitää hyvänä saavutuksena. Vaasalaiset äänestivät omiaan.

Joakim Strandin jatkosta ei ollut minkäänlaista epäselvyyttä ja mies jatkaa kovaa Vaasa-työtään eduskunnassa. Toivottavasti RKP on mukana seuraavassa hallituksessa, näin Strandin painoarvo vain kasvaisi.

Strand saa demareiden Kim Bergistä hyvän aisaparin Vaasa-puolueeseen. Uskoisin, että miesten keskinäisessä ”siltarumpupolitikoinnissa” ei ole puoluetaustalla juurikaan merkitystä.

Kolmas kova vaasalainen eduskunnassa on perussuomalaisten Jukka Mäkynen. Hän ei ole ollut yhtä näkyvästi esillä esimerkiksi kuntaliitosneuvotteluissa, mutta se ei merkitse, etteikö hän osaisi vetää kotiinpäin.

Vaasa voi pitää myös Mikko Ollikaista omana miehenään. Hän asuu Maalahdessa ja toimii Vöyrin kunnanjohtajana, mutta vaasalaisena ainakin minä olen häntä pitänyt.

RKP:n Ollikainen on avarakatseinen kaveri. Hän on muun muassa kirjoittanut ruotsinkielisiä kolumneja Vaasan Ikkunaan. Hän on hyvä linkki Vaasan ja naapurikuntien välillä.

Kykypuolueen kiemurat

Sitten ne asiat, jotka olisivat voineet mennä paremmin. Katseet kääntyvät kykypuolue kokoomukseen, joka onnistui sössimään vaasalaisen kokoomuslaisen ulos eduskunnasta.

Vaasan äänet riittäisivät reippaasti kokoomuslaisen läpimenoon, mutta kun ne lehahtavat ympäriinsä kuin varpusparvi, kenelläkään ei ole mahdollisuuksia eteläpohjalaisille ääntenkeskittäjille.

Susanna Kosken ja kauhavalaisen Janne Sankelon tiukka taisto tiedettiin ja se, että Kosken käsittämätön keskussairaalakäyttäytyminen vie häneltä Vaasassa ääniä, mutta viimeinen niitti arkkuun lyötiin ehdokasasettelulla.

Marko Heinonen ja Tommi Mäki olivat vaasalaisten asettamia ehdokkaita, mutta sitten vaasalaisille tuli puskista piirihallituksen asettamat extravaasalaiset Toni Viljanmaa ja Katja Rajala. Ehdolla alkoi olla aika paljon tasavahvaa sakkia Vaasasta, ja Sankelo taputti Kauhavalla käsiään.

Silmään pistää, että piirihallituksessa Vaasaa edustaa varapuheenjohtajan ominaisuudessa kauhavalaislähtöinen Riitta Pääjärvi-Myllyaho. Myös Katja Rajala on syntynyt Kauhavalla.

Sankelo voitti Kosken ja Kauhava Vaasan 204 äänellä. Miten olisi käynyt ilman Viljanmaata ja Rajalaa? Se ja naisleijonien maalin hylkääminen jäävät meille sunnuntai-illalta ikuisiksi arvoituksiksi.

Vesa Koivumäki