Pääkirjoitus: Vaalilupaus vai vaalilipsahdus?

Antti Rinne on luvannut Vaasaan laajan päivystyksen sairaalan, jos SDP on seuraavassa hallituksessa. Se luki isolla Pohjalaisessa, eikä Rinne ole siihen vaatinut oikaisua – tähän mennessä.

Pikkulinnut kertovat, että lupauksen Rinteeltä lypsi sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen. Kinnusen puhelahjat tiedetään. Hän on selkeä, sujuva ja asiantunteva puhuja.

Toki pitää muistaa, että Rinne lupaa parhaillaan vaikka kuun taivaalta, jos sitä joku sattuu pyytämään. Gallupjohtajalla siintää silmissä pääministerin paikka.

Mutta kuten juuri kaatuneen hallituksen taipaleelta muistamme, ei edes pääministeri saa kaikkea lupaamaansa läpi.

Vaalivoiton jälkeen Rinteen kimpussa ovat vaasalaisten lisäksi eläkeläiset, lapsiperheet, vähäosaiset... Näille kaikille Rinne on luvannut jotain.

Vaalilupausten kohtalo ratkeaa hallitusneuvotteluissa. Siellä ovat Rinteen kanssa keskusta ja kokoomus, keskusta 18 maakuntansa ja kokoomus valinnanvapautensa kanssa.

Luottamus meni

Poliittinen takinkääntö on uskomattoman nopeaa. Sote kaatui perjantaiaamuna, mutta jo samana iltana keskustan tupaillassa oli uusi ääni kellossa.

MTV:n uutisten jutussa ministeri Anu Vehviläinen sanoi olevansa helpottunut, kun hänen ei enää tarvinnut puolustaa epämieluisaa sote-mallia. Että mitä hä!?

Oliko ministeri ajamassa Suomeen jättiuudistusta, jonka hän tiesi huonoksi? Kuka enää uskoo, että seuraavan hallituksen sote-malli on hyvä, vaikka ministerit niin vakuuttavat?

Harteita kaivataan

Jotain sotesta ja sen maakuntamallista kertoo sekin, että Keski-Pohjanmaalla sen kaatumista surtiin, Vaasassa ja Helsingissä juhlittiin.

Pohjanmaalla onkin jo menossa oman hyvinvointikuntayhtymän suunnittelu. Soten kaatuminen merkitsi sitä, että valtion takaamat suuret hartiat jäivät luomatta, joten kavereita pitää löytyä, ja vähän nopeasti.

Kunnat eivät pärjää yksin nousevien kustannusten kanssa. Tätä sietäisi miettiä myös mustasaarelaisten, kun he näinä päivinä täyttävät vaalikuponkejaan. Selviytyykö Mustasaari velvoitteistaan, vai olisiko hyvä tehdä kuntaliitos?

Jatkossa on kuitenkin pakko tehdä yhdessä ja se hoituu hyvin yhdellä hallinnolla.

Päivän pääuutinenko?

Tulli etsi matkustajien joukosta tummaihoista miestä Vaasan satamassa. Siksi se katsoi kaikkien tummaihoisten miesten paperit, myös VPS:n pelaajilta.

Vesa Koivumäki