Pääkirjoitus: Turhat rajat alkavat murtua

Valtiovalta kehottaa kuntia ja kaupunkeja poistamaan rajoja väliltään, mutta samalla se on niitä itse kovin hanakasti vedellyt.

Vaasan lääni pirstottiin aikoinaan keinotekoisilla maakuntarajoilla, joiden mukaan on nyt jaettu muun muassa sairaaloiden vastuita.

Maakuntarajat on linjattu politiikan ja maantieteen ehdoilla. Taloudelle ja ihmisten tarpeille viitattiin navettakintaalla.

Onneksi Suomessa kuitenkin voi käyttää paikallista järkeä.

Meri-Lappi teki sopimuksen Mehiläisen kanssa Kemin sairaalan palvelujen turvaamiseksi. Hallitus vastusti, mutta ei voinut asialle mitään.

Vaasassa ei ole menty näin pitkälle sairaalan kanssa, mutta samansuuntainen tuulahdus kävi, kun Kauhava ja Vaasa ilmoittivat yhteisistä suunnitelmistaan. Siinä jää maakuntaraja kumppaneiden väliin.

Hokkaslaisuus pyristelee. Kansanedustajat Janne Sankelo ja Joakim Strand pitävät Kauhavaa ja Vaasaa luonnollisina partnereina – etenkin talouden ja työvoiman saralla.

Olkoonkin, että julistuksessa haisevat tulevat eduskuntavaalit, on avaus piristävä. Vaasalla ja Kauhavalla on metalli- ja energiateollisuutta, jota Etelä-Pohjanmaan pääkaupungilla ei juurikaan ole.

Vaasassa yhteistyölle taputettiin, mutta Kauhavalla ilmestyvässä Komiat-lehdessä oli pari yleisönosastokirjoitusta, joissa vaadittiin Vaasan suunnan avaajia vastuuseen teostaan.

Kirjoituksissa kaikui ummehtunut keskustalainen hokkaslaisuus, jossa Seinäjoki on hyvä ja Vaasa pelkästään paha. Siitä ajasta pyristellään naapurimaakunnassa edelleen eroon.

Kauhavan tässä päivässä elävät tahot ovat kuitenkin nähneet, mihin pelkkä Seinäjoki-keskeisyys johtaa.

Vaasalla ei sen sijaan ole tarvetta imeä Kauhavan elinvoimaa itselleen. Sen vuoksi se on turvallinen ja ennen kaikkea hyödyllinen kumppani. Vain vajaan tunnin ajomatkan päässä Kauhavasta.

Kenen syy. Työttömien aktiivimallista on noussut iso asia. Ymmärrän, että mallissa on ongelmansa, mutta mikä on vaihtoehto?

Aktiivimallin vastakohta lienee passiivimalli. Sitä on toteutettu, ja kaikki tietävät tulokset. Jotakin on tehtävä.

Aktiivimallin vastustajat manaavat hallitusta. Pitäisikö kiukku kuitenkin kohdistaa myös niihin, joiden vuoksi hallitus on malliinsa päätynyt?

Kyllä minua kyrsisi työttömyysturvan aleneminen naapurin aamu-unisuuden vuoksi. Nyt kärsivät myös ne, jotka eivät aktivoimista tarvitse.

Vesa Koivumäki